uit de mode

Incroyable et Merveilleuse (1814)

Als liefhebber van historische films begin ik steeds meer belangstelling te krijgen voor historische kostuums. Deze spelen in period drama zo’n grote rol, dat dit filmgenre vaak ook kostuumdrama wordt genoemd. De art director van een historische film leunt meestal zwaar op de kostumering die minstens zo belangrijke is als de set decoration. Ontwerpers van historische kostuums en historici die zich in mode gespecialiseerd hebben, gebruiken voor hun werk niet alleen schilderijen maar ook oude gravures en handboeken.

Incroyable et Merveilleuse
detail van een van de platen uit de serie Incroyable et Merveilleuse … zou Jane Austen er ook zo eentje gedragen hebben?

Een van de beroemdste serie gravures die expliciet kostuums presenteren, is Incroyable et Merveilleuse. Deze set van 33 grote platen werd voor het eerst gepubliceerd in 1814. De gravures van George-Jacques Gatine werden gemaakt naar tekeningen van Horace Vernet en Louis-Marie Lanté. De meeste platen werden afgedrukt in Journal des Dames.

Ongetwijfeld zullen deze platen vaak geraadpleegd worden door het costume design van period drama dat zich in deze tijd afspeelt. De Regency Era (1811-1820) levert in Engeland, vooral dankzij de beroemde romans van Jane Austen voortdurend kostuumdrama op. De Parijse mode die in Incroyable et Merveilleuse gepresenteerd wordt, zal destijds ook het Kanaal overgewaaid zijn.

Kleidung um 1800
de weblog Kleidung um 1800

facebook.com/vernet1814 | Regency Clothing [ pinterest.com ]