Teutoons zelfonderzoek [ 4 ]

zondagavond werd het laatste deel uitgezonden van Deutschland Saga

Toen Christopher Clark, de Australische presentator van Deutschland Saga zelf gevraagd werd wat zijn beeld van de Duitsers is, kwamen er heel verschillende, soms tegenstrijdige zaken naar boven, maar ook stereotypen die diep geworteld zijn in de geschiedenis. De vaak genoemde German Angst bijvoorbeeld, als de melancholie en het pessimisme van de Duitsers, waar men zich in het buitenland vaak vrolijk over maakt. Veel historici en psychologen zien in deze grondstemming de oorzaak van de vele gewapende conflicten die de Duitse geschiedenis hebben gevormd, van de Dertigjarige Oorlog tot aan de twee wereldoorlogen in de 20e eeuw.

Deutschland Saga
De Australische hoogleraar Christopher Clark kijkt van een afstand, samen met de Franse schrijfster Madame de Stael en de Amerikaanse schrijver Mark Twain naar de Duitsers.

De zuinigheid, een andere typisch Duitse eigenschap, zou het gevolg zijn van economische crisis. “Spare in der Zeit, dann hast du in der Not”, zegt een bekend gezegde. En Martin Luther waarschuwde: “Der ersparte Pfennig ist redlicher als der erworbene!” Christopher Clark verwondert zich er dan ook niet over dat veel Duitsers de tandpastatube tot de laatste milligram leeg knijpen, dat ze lampen nooit zomaar laten branden, hun kousen en sokken stoppen in plaats van weg te gooien en de reclamefolders van de supermarkt bestuderen alsof het de Heilige Schrift is.

Friedrich Nietzsche stelde ooit dat de Duitsers aan een definitie ontsnappen. Maar sinds het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland toen de wereld “zu Gast bei Freunden” was, is er ontspanning gekomen in de internationale beeldvorming over de “onvoorspelbare Duitsers”. Ondanks de vooroordelen die er nog steeds zijn, zijn de mensen in dit land zeer gastvrij, open en houden ze van een feestje. “De Duitser van vandaag wil gewoon leven in harmonie met zijn buren, noch heersend over en noch ondergeschikt aan andere volkeren” is één van de conclusies van Christopher Clark.

Deutschland Saga tweede serie
 
8 maart 2015 19.30 (en in de ZDF Mediathek)
deel 4: Wonach wir suchen
 
15 maart 2015, 19.30 (en in de ZDF Mediathek)
deel 5: Was uns antreibt
 
22 maart 2015, 19.30 (en in de ZDF Mediathek)
deel 6: Wer wir sind

Deutschland Saga – Wer wir sind [ zdf.de ]