wereldbeeld & geschiedenis [ 2 ]

de vijftiende eeuw – de geboorte van de globalisering
van de mythische imago mundi naar de wetenschappelijke cartografie

De verovering van de wereld begon in de vijftiende eeuw en de ontdekking van de Nieuwe Wereld aan het einde daarvan, was het resultaat van een verschuiving van een mythisch naar een wetenschappelijk wereldbeeld. De Middeleeuwse mens had nog een mythisch wereldbeeld. De wereld werd voorgesteld als een platte schijf, de zogenaamde Imago Mundi. Deze moest men niet topografisch maar religieus lezen. Zoals de meeste mythische wereldbeelden had de Imago Mundi een Axis Mundi, het punt waar hemel en aarde bij elkaar komen. Traditioneel was dit de Calvariberg of Golgotha waar Christus gekruisigd is. De stad Jeruzalem was daarmee de navel van de wereld en de drie werelddelen die toen bekend waren (Europa, Africa en Asia) kwamen daar samen. De meest voorkomende Imago Mundi in de Middeleeuwen wordt naar zijn vorm O- T kaart genoemd. De werelddelen liggen binnen een cirkel in een T-vorm gegroepeerd met Europa en Afrika langs de y-as en Azië boven langs de x-as. Op het kruispunt waar je een denkbeeldige z-as kon trekken, lag de stad Jeruzalem die hemel en aarde met elkaar verbond. Bepaald geen wetenschappelijke benadering dus, maar daar had men ook geen behoefte aan.

midden 13e eeuw
een voorbeeld van een Civis Mundi een detail van de zgn. Ebstdorfer Stich midden dertiende eeuw. Kaarten als deze ogen als outsider art, een delrium van informatie maar niet erg bruikbaar

In 1406 werd in Florence door Jacopo d’Angelo een oud geschrift van een zekere Claudios Ptolemaios gevonden, de Geographia Universalis. Het werk dateerde uit de eerste helft van de tweede eeuw na Christus en was toen al bijna dertienhonderd jaar oud! Aan de hand van dit geschrift konden kaarten getekend worden die een compleet ander beeld van de wereld gaven dan de mythische Civis Mundi. De kaarten die op basis van de Geographia Universalis getekend werden, bleken topografisch al behoorlijk te kloppen, vooral waar het ging om Europa, Noord-Afrika en Zuid-Azië.

kaart 1482
wereldkaart gebaseerd op de Geographia Universalis van Johannes de Armsshein (detail) Ulm, 1482

Claudius Ptolemeus leefde tussen 87 en 150 na Chr. in Alexandrië. Hij was een Grieks astronoom, geograaf, wiskundige en muziektheoreticus. Zijn opvattingen over astronomie, bekend als het “Stelsel van Ptolemeus“, hebben tot ver na de middeleeuwen deze wetenschap beheerst, en werden pas door Copernicus weerlegd. Hij is wellicht nog meer bekend geworden door zijn “Cosmographia” of “Geographia“, een gids voor het maken van kaarten met een lijst van de geografische lengte en breedte van ca. 350 plaatsen. Aan de hand van dit werk kon men een serie kaarten tekenen van de gehele aan de auteur bekende wereld. In de Renaissance was veel belangstelling voor deze “Geographia“; vóór 1600 werden er 31 Latijnse of Italiaanse edities van gedrukt. Deze uitgaven vormden de eerste atlassen.
( Bron: web.inter.nl.net )

Toen in 1453 Konstantinopel door de Turken werd ingenomen kwam de Westerse drang om de wereld te verkennen in een stroomversnelling. Men had daar vooral economische motieven voor. Doordat de eeuwenoude landroute naar de Levant via Konstantinopel nu was afgesneden, ging men zoeken naar een zeeroute en men richtte de blik nu naar het Westen. En zo kwamen de Portugezen in beeld. Zij gingen als eersten over zee (lees: om Afrika heen) een route zoeken naar het Oosten. De Portugese kroon zag uiteraard handel en verzamelde alle kaarten die er op dat moment in omloop waren. Aan het hof van Johannes II van Portugal werkte rond 1480 een zekere Martin Behaim uit Bohemen. Het was de tijd waarin Bartolomeus Diaz en Vasco da Gama hun ontdekkingsreizen langs de Afrikaanse westkust ondernamen en tenslotte de zeeweg naar Indiëvonden. Martin Behaim kreeg van de koning de opdracht de navigatie verder te ontwikkelen. Toen hij in 1492 zijn geboortestad Nürnberg bezocht, maakte hij daar iets wat nog niemand voor hem gedaan had: de eerste globe. Hij noemt deze ‘de aardappel’ en deze zal een rol spelen in de ontdekking van de Nieuwe Wereld nog datzelfde jaar. Op de aardappel is er tussen Europa en Cathay (China) slechts één oceaan en is er nog geen vermoeden van een nieuw continent dat de wereld zal gaan veranderen.

globe 1492
Martin Behaim der Erdapfel Nürnberg 1492
De eerste globe heette dus ‘de aardappel’, maar omdat al spoedig een nieuw knolgewas uit de Nieuwe Wereld in Europa geïntroduceerd zou worden, noemen we wereldbollen tegenwoordig geen aardappels meer.
On a visit to his native city in 1492, Martin Behaim constructed his well known terrestrial globe, called the erdapfel a word soon to be replaced by the potato from South America. Until recently it was preserved at the Nuremberg National Museum, on the same floor as Albrecht Dürer’s galleries. (Nuremberg was the heart of the German Renaissance.) The influence of the African Ptolemy, who bequeathed the world latitude and longitude, is apparent, but every attempt is made to incorporate the discoveries of the later Middle Ages (Marco Polo, etc.). The antiquity of this globe and the year of its execution, on the eve of the discovery of Americas, makes it not just the oldest but the most historically valuable globe extant. It has been moved to an undisclosed location, in fact, now that it can be studied at high resolution from all angles through the remarkable Behaim Digital Globe Project in Vienna.
globe 1492
Martin Behaim het westelijk halfrond
de allereerste globe kent gedeeltelijk nog een mytholgische topografie, in de Atlantische Oceaan ligt zo bijvoorbeeld ‘het Eiland van Brandaan’
It corresponds particularly well with Columbus’s notion of the Earth, and makes the notion of a jump across that little Ocean Sea to the Far East irresistible; he and Behaim drew their information from the same sources. Though less navigationally accurate than the beautiful Catalonian portolani charts of the 14th century, as a scientific work it is of enormous importance. It may be the first terrestrial globe every built, is tilted to spin at the correct angle, and is a veritable encyclopedia of the West’s known world in the year 1492. The globe’s survival is nothing short of miraculous. There is no indication that anyone heard of the long-ago subarctic island hopping that placed Icelanders briefly among hostile “Skraelings” American Indians.
 
Bron: en.wikipedia.org
globe 1492
Martin Behaim het oostelijk halfrond

het veranderende wereldbeeld [ sprekendverleden.nl ]