de moeder van alle avonturenfilms

zondag gezien op Een: The Treasure of the Sierra Madre (1948)

Sierra MadreDe avonturenfilms van Indiana Jones zijn een hommage aan de klassieke avonturenfilm uit Hollywood. Steven Spielberg en George Lucas lieten zich beïnvloeden door films als King Solomon’s Mines (1950) en The Naked Jungle (1954). Zondag keek ik naar The Treasure of the Sierra Madre (1948). Deze film heeft een hoog Indiana Jones-gehalte, maar eigenlijk kun je beter zeggen dat er in Indiana Jones een hoog Treasure of the Sierra Madre-gehalte zit. De bombastische muziek van Max Steiner maakt de avontuurlijke sfeer compleet.

De hoofdrol wordt gespeeld door Humphrey Bogart. Regisseur John Huston maakte in 1941 al een andere klassieker met hem. In The Maltese Falcon speelde Bogie de privédetective Sam Spade, een rol die hem op het lijf geschreven was. Een jaar later prolongeerde hij als Rick Blain in Casablanca (1942) zijn karakter als de cynische looner met weinig woorden. En in The Big Sleep (1947) was hij opnieuw een hardboiled detective, ditmaal Philip Marlowe.

Sierra Madre
The Treasure of the Sierra Madre

Maar in 1948 werd hij door de regisseur van The Maltese Falcon in een totaal andere rol neergezet. In The Treasure of the Sierra Madre speelt hij Fred C. Dobbs, een stoffige goudzoeker die in de ban raakt van hebzucht, achterdocht en paranoia. Het is een avonturenfilm met een psychologisch accent en relatief weinig actie. Maar de karakters van de drie goudzoekers Dobbs, Curtin en Howard worden uitgediept en dat is zeldzaam in avonturenfilms.

Sierra Madre
The Treasure of the Sierra Madre

The Treasure of the Sierra Madre [ imdb.com ]