sleutels, schaar & telefoon

gezien op NPO2: Dial M for Murder (1954)

Dial M for MurderDial M for Murder was de eerste Hitchcock waarin Grace Kelly een hoofdrol speelde. Vlak daarna volgde Rear Window (dat vrijdagavond laat op NPO2 werd uitgezonden) en tenslotte zou To catch a thief de laatste Hitchcock met Grace Kelly worden. De film verloor haar tijdens de opnamen van deze film in 1955 en Grace Kelly verloor haar hart in Monaco. Na High Society (1956) zou zij nooit meer in een film spelen en voortaan als prinses Gracia door het leven gaan.

Dial M for Murder is net als Rope en Rear Window een film die zich afspeelt op één locatie. Het lijkt alsof de film weer terugkeert naar het statische van het theater en zijn kleine rolbezetting. Toch zijn deze drie Hitchcock’s pure cinema. Frederick Knott schreef zowel het toneelstuk als het script. Zoals bij elke perfect crime spelen de details een cruciale rol. Dial M for Murder draait om verschillende voorwerpen: huissleutels, schaar en telefoon.

Dial M for Murder
Dial M for Murder werd in stereo met een speciale camera opgenomen. Omdat deze niet van dichtbij kon filmen, werd voor de close up van de telefoon een grote telefoon nagebouwd die wél door de speciale stereocopische camera kon worden gefilmd.

Dial M for Murder [ imdb.com ]