Hitchcock’s favoriet

gezien op BBC2: Shadow of a doubt (1943)

Shadow of a doubtHitchcock noemde Shadow of a doubt uit 1943 vaak als zijn favoriete film. Het was zijn vijfde film na Rebecca (1940) die voor zijn grote doorbraak in de Verenigde Staten had gezorgd. Voorganger Suspicion (1941) heeft een titel en thema dat overeenkomt met Shadow of a doubt: een vrouw wordt heen en weer geslingerd in haar verdenking van een man die zij in vertrouwen heeft genomen. De cast bestaat ditmaal niet uit Engelse sterren als Joan Fontaine, Laurence Olivier of Gary Grant, maar uit de Teresa Wright en Joseph Cotten. Cotten is natuurlijk vooral bekend van Citizen Kane (1941), The Magnificent Ambersons (1942) en The Third Man (1949).

In de cinematografie zien we diagonale shots als in Suspicion en de invloed van de fotografie van Gregg Toland. In de openingsbeelden fraaie straight photography van het straatbeeld in New Jersey aan het begin van de jaren veertig. De Pulaski Skyway komt overigens ook voor in de films Hair (1979) von Miloš Forman, War of the Worlds (2005) van Steven Spielberg en in de tv-serie The Sopranos (1999–2007).

Pulaski Skyway
In de openingsbeelden van Shadow of a doubt zien we de Pulaski Highway (1932) in New Jersey.
Shadow of a Doubt is a precursor to the menace of Blue Velvet and the sexual tensions of American Beauty – and stays with you much longer than either of them.

Faraaj Qureshi, imbd.com

Shadow of a doubt [ imdb.com ]