hedendaagse nederlandse schilders [2]

Peter van Poppel uit Utrecht

De schilderijen van Peter van Poppel worden bevolkt door grappige, aandoenlijke, soms dwergachtige personages en lijken op illustraties uit een kinderboek. Meestal schildert hij intieme voorstellingen van een of twee figuren in een ondiepe ruimte. Met zijn gemengde techniek van tempera en alkydverf bereikt Peter van Poppel een tederheid in kleur en belichting die mij bijzonder aanspreekt. Het onderstaande schilderij Placebo uit 2001 is hier een prachtig voorbeeld van.

Peter van Poppel
Placebo, 2001
tempera en alkyd, 23 x 31 cm
Hij kreeg in Utrecht zijn opleiding (School voor de Grafische Vakken) en woont nog steeds in de Domstad. De stad van het surrealisme heeft hem niet ongemoeid gelaten. Peter van Poppel schildert met grote aandacht voor detail, met humor en vertedering, een lief en naief realisme met vervreemdingen in de vorm. Hij rijgt daarmee een litanie van kleine dingen en beminde mensen uit zijn gezichtskring aaneen. Hij zoekt bij voorkeur het kind in de mens, alsof hij zo het troost brengende paradijsgevoel wil aanreiken.

Het schilderij Bevrijdingsbadpak uit 2003 is representatiever voor zijn oeuvre dat grotendeels bestaat uit figuren met een nadruk op het gezicht.

Peter van Poppel
Bevrijdingsbadpak, 2003
tempera en alkyd, 31 x 20 cm

petervanpoppel.nl