Gainsborough in Enschede

Gainsborough in his own words
Rijksmuseum Twenthe Enschede t/m 24 juli 2016

Hulde aan het Rijksmuseum Twenthe. Na de tentoonstelling van de Zweedse schilder Alexander Roslin is er in Enschedé opnieuw een tentoonstelling te zien van een schilder uit de achttiende eeuw. Een van de allergrootste schilders van de achttiende eeuw nog wel, de Engelse portretschilder Thomas Gainsborough. De belangstelling voor de vergeten achttiende eeuw neemt gelukkig weer toe. In het Dordrechts Museum loopt tot 26 juni nog een grote tentoonstelling over de Hollandse schilder Godfried Schalcken.

Gainsborough
The Painter’s Daughters Mary en Margaret (1758)

Het wereldberoemde dubbelportret van Gainsborough’s dochters Mary (1750-1826) en Margaret (1752-1820) uit 1758 is vier maanden lang in Enschedé te zien. In 2003 zag ik dit schitterende portret in het Victoria & Albert Museum waar het permanent te zien is. Gainsborough portretteerde zijn dochters vaker. Toen de meisjes zes en vier jaar oud waren, schilderde hij een profetisch portret.

Gainsborough
The Painter’s Daughters chasing a butterfly (1756)
[ nationalgallery.org.uk ]

In The Painter’s Daughters Chasing a Butterfly uit 1756 zien we hoe de vierjarige Margaret aan de hand van haar oudere zusje loopt en met haar andere hand naar een vlinder grijpt die op een distel zit. Ze prikt zich daarbij aan een distel en haar gezichtje ziet er uit alsof ze elk moment kan gaan huilen. Een symbolische waarschuwing voor de aardse moeilijkheden aan de zorgeloze jeugd. Het leven zou aan de zusjes ook niet haar vriendelijkste gezicht laten zien. Margaret werd geestesziek terwijl Mary na een kortstondig en zeer ongelukkig huwelijk alleen zou blijven. Na de dood van hun vader in 1788 woonden de twee ouwe vrijsters nog ruim dertig jaar met elkaar samen.

The artist painted his daughters several times. Both daughters attended Blacklands School in Chelsea, London, where they learned to draw; Margaret also became an accomplished amateur musician. Mary married the oboe player Johann Christian Fischer in 1780, but they soon separated, and she developed eccentricities which eventually resulted in insanity. After their father’s death in 1788, the two sisters lived together. (Bron: collections.vam.ac.uk)

Gainsborough in his own words [ rijksmuseumtwenthe.nl ]