de zomer van Piero

Piero della Francesca e la corti Italiani
tentoonstelling t/m 22 juli in drie musea in Umbrië

geboortePiero della Francesca (ca. 1416 – 1492) is in de twintigste eeuw waarschijnlijk populairder geworden dan Rafaël. Zijn werk oogt verrassend modern. Monumentaal, streng van vorm en met een mysterieuze afstandelijkheid van zijn figuren, spreken zijn fresco’s en panelen de meesten van ons direct aan. Een van zijn mooiste werken en een van de mooiste voorstellingen van de geboorte van Christus die ik ken, hangt in de National Gallery in Londen. Alles en iedereen staat hier zo op zijn en haar plek (ook de ekster links op het dak hoort er helemaal bij). En dan die eigenaardige voorgrond. Waarom geen mooie egale grasmat zoals bij Rafaël, maar deze archipel van graspollen? Heeft de schilder met deze verscheurde grasmat, de verscheurdheid van de wereld willen verbeelden waarin God mens wordt? Voor het beeld maakt de interpretatie weinig uit: visueel blijft de verbrokkeling op de voorgrond intrigerend terwijl het totale beeld toch grote helderheid blijft uitstralen.

Arezzo, San Sepolcro en Monterchi
Arezzo, Sansepolcro en Monterchi
liggen ten oosten van Florence en Siena

Deze zomer is in Umbriëde tentoonstelling Piero della Francesca e la corti Italiani te zien. Drie musea doen mee: het Museo Statale d’Arte medievale e Moderna in Arezzo , het Museo Civico in Sansepolcro en in het Museo Madonna del Parto in Monterchi.

hertog van Urbino
de hertog Federico da Montefeltro
Piero della Francesca
Madonna del Duca da Montefeltro
op de voorgrond herkennen we de hertog (klik op afbeelding voor 848 x 1200 pixels)

Piero della Francesca (ca. 1416 – 1492) was een Italiaanse kunstenaar wiens werk door zijn interesse voor wiskunde wordt gekenmerkt, in het bijzonder in verband met perspectief en het werken met diepte. Hij schreef een verhandeling De prospectiva pingendi over hoe de regels van wiskundige diepte op ieder voorwerp zouden kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld op een kubus of menselijk hoofd. Minder duidelijk in zijn werk is zijn significante bijdrage tot de „humanistische“ vertolking van figuren in specifiek het schilderen van zijn vertolkingen van Christus. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Arezzo en zijn geboortestad, Borgo San Sepolcro in Toscane. Hij studeerde onder Domenico Veneziano in Florence. Eén van Francesca’s bekendere studenten is de architect en schilder Donato Bramante.

Bron: nl.wikipedia.org

pierodellafrancesca.it | mostrapierodellafrancesca.it
Piero della Francesca in de Web Gallery of Art