70 jaar Blake en Mortimer

70 jaar Blake en Mortimer – 20 jaar Blake en Mortimer 2.0

De Zaak Francis BlakeToen twintig jaar geleden de stripklassieker Blake en Mortimer nieuw leven werd ingeblazen, behoorde ik tot degenen die enthousiast reageerden. Ook al was de meester dood, het was een grote verrassing dat zijn geesteskinderen weer een nieuw avontuur beleefden. De Zaak Francis Blake (1996) werd geschreven door Jean Van Hamme en getekend door Ted Benoit. De tekeningen overtroffen voor mij het verhaal dat ik voor een groot deel al kende. Want Van Hamme had wel heel veel gejat uit the 39 steps van John Buchan.

Edgar P.Jacobs overleed in 1987, vier jaar na Hergé . Net als Hergé wilde hij zijn oeuvre beschermen en vroeg hij de Belgische staat om de rechten op zijn werk te beheren. Maar deze had geen belangstelling. Na zijn dood werd de Stichting Jacobs opgericht die waakt over het oeuvre van de Brusselse meester. Toen in 1996 De Zaak Francis Blake verscheen, het eerste album uit de nieuwe reeks, spande de stichting een rechtszaak aan tegen uitgeverij Dargaud. Voor Philippe Biervé, biograaf van Edgar P. Jacobs en destijds voorzitter van deze stichting, was het een overwinning dat de rechter besloot dat het album niet verkocht mocht worden met de naam Edgar P.Jacobs op de omslag. Maar Dargaud loste het handig op door “van Edgar P.Jacobs” te veranderen in “naar de personages van Edgar P.Jacobs.”

Wrang voor de Stichting Jacobs is dat er door anderen nu dik verdiend wordt aan de personages van Edgar P.Jacobs, terwijl de Stichting daar niets van krijgt. Elke titel is in Frankrijk goed voor meer dan een half miljoen exemplaren. En ook in Nederland en Vlaanderen wordt Blake en Mortimer 2.0 goed verkocht, want 60.000 exemplaren is enorm veel voor een stripalbum.

Het Testament van William S.Wat Hergé wel gelukt is, namelijk dat na zijn dood zijn geesteskind geen nieuwe avonturen (van anderen dus) zou beleven, (wat Vandersteen met Suske en Wiske vanuit commercieel oogpunt juist wél wilde!), is Jacobs niet gelukt. Anderen, in dit geval uitgeverij Dargaud, zijn nu met zijn personages aan de haal gegaan. Dat spijt mij voor de Stichting Jacobs maar ik moet ook toegeven dat ik tot de liefhebbers behoor die de twaalf oorspronkelijke albums (1946-1971) van de meester naast de twaalf albums uit de nieuwe reeks in mijn stripboekenkast heb staan.

Het is een traditie geworden dat de nieuwe (nederlandstalige) Blake en Mortimer in december verschijnt. Afgelopen woensdag was het zover en ik ging naar mijn favoriete stripboekhandel voor Het Testament van William S., het zevende verhaal uit de nieuwe reeks dat door Yves Sente geschreven en door André Juillard getekend is. Binnenkort volgt een bespreking.

blake-and-mortimer-so-british.over-blog.com