mooiste vrouw van Hollywood

gisteren gezien op BBC2: Laura (1944)

Laura 1944De jaren veertig waren de gouden tijd van de film noir. En 1944 was waarschijnlijk het gouden jaar. In dat jaar verschenen een paar noir klassiekers tegelijk: Double indemnity, The woman in the window en Murder my dear. Deze films zag ik al meerdere keren. Maar 1944 is ook het jaar van Laura en deze noir moest ik beslist nog zien. Gelukkig heeft de BBC2 de zeer goede gewoonte om op zondag klassiekers in zwart-wit uit te zenden. Dus schakelde ik gisterenmiddag over naar het tweede net.

Laura en The woman in the window hebben een duidelijke overeenkomst in het portret van de mooie vrouw die de obsessie van de man wordt. Ik schrijf bewust “de” en niet “een” omdat film noir een psychologisch genre is dat werkt met archetypes, in het bijzonder dat van de femme fatale. Laura wordt gespeeld door een actrice die destijds gold als de mooiste vrouw van Hollywood: de 23-jarige Gene Tierny.

Laura
still uit Laura met superbe fotografie van oscarwinnaar Joseph LaShelle

De eerste keer keek ik naar deze film vooral naar de beelden. Laura werd in 1945 voor vijf oscars genomineerd, maar verzilverde alleen de oscar voor de cinematografie. De zwart-witfotografie van Joseph LaShelle behoort tot het beste dat je uit de jaren veertig kunt verwachten. Om je vingers bij af te likken.

Laura
still uit Laura met superbe fotografie van oscarwinnaar Joseph LaShelle

Laura [ imdb.com ]