Film Noirs op YouTube [ 7 ]

gezien op Cult Cinema Classics: He walked by night (1948)

Eigenlijk hou ik helemaal niet van misdaadfilms maar voor film noir heb ik een groot zwak. De zwartwit-cinematografie, belichting en het tijdsbeeld zuigen me altijd weer een nieuwe noir binnen. In het public domain staan honderden films waarvan het copyright om verschillende redenen niet verlengd is en die dus legaal via het internet getoond mogen worden, zoals op het YouTube-kanaal Cult Cinema Classics. In maart keek ik naar twaalf film noirs uit de periode 1945-1955. Het zwaartepunt valt in de tweede helft van de jaren veertig omdat het genre toen op zijn hoogtepunt was en de meeste verschenen. In de komende reeks bespreek ik deze twaalf films: 1 uit 1945, 4 uit 1946, 2 uit 1949, 2 uit 1950 en 1 uit 1955. Deze keer: He walked by night van Alfred Werker. Cinematografie van John Alton.

He walked by nightDeze film verscheen destijds in de Nederlandse bioscopen onder de titel “De rat”. Een treffende benaming voor de hoofdpersoon in deze film noir die opereert vanuit de riolen van Los Angeles. Het slot van de film deed me veel denken aan The Third Man (1949) waarin Harry Lime wordt opgejaagd in de riolen van Wenen. Deze ondergrondse jacht door de vochtige gangenstelsels levert uiteraard typische film noir beelden op met lichtbundels en harde contrasten.

Naast overeenkomsten met The Third Man heeft deze film ook duidelijk verwantschap met M. Eine Stadt sucht einen Mörder van Fritz Lang uit 1931. He walked by Night begint als een documentaire, alsof we Louis Theroux volgen die verslag doet van een patrouille vanuit een politieauto door de donkere straten van Los Angeles. Agenten geven door hun mobielfoon boodschappen door en er wordt overgeschakeld naar scenes op het hoofdkantoor van de politie in Los Angeles zodat we het hele politieapparaat in werking kunnen zien.

He walked by night
Scene uit He walked by night, een film die op een reportage lijkt over het functioneren van het politieapparaat in Los Angeles

Bekijk deze film op YouTube