Middeleeuwse skyline

wat heeft Het Lam Gods (1432) van de gebroeders van Eyck
te maken met de skyline van Utrecht en Arnhem?

Mijn broer stuurde mij gisteren een panoramafoto van Utrecht die hij gemaakt heeft vanaf de Pyramide van Austerlitz. De dom van Utrecht figureert op het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De skyline van Utrecht kent inmiddels (ook zonder Belle van Zuylen toren) zoveel horizonvervuiling, dat we het schilderij van de gebroeders Van Eyck er niet meer in terug kunnen zien. Om daar nog iets van te proeven, ben ik vanmiddag even de deur uit gegaan om vlakbij ons huis een foto te maken van Arnhem vanaf de Stenen Tafel. Een treffende gelijkenis met het Lam Gods, ook al is de Eusebiustoren in deze gestalte nauwelijks 50 jaar oud.

Lam Gods
Op de onderste foto staat de Eusebiuskerk van Arnhem en helemaal in de verte is nog net de elecktriciteitscentrale te herkennen, vlakbij het huis van Mariken van Nimwegen.