Nieuw-België

Amsterdam – Nieuw Amsterdam 1609-2009
400 jaar betrekkingen tussen Amsterdam en New York

Henry Hudson Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson strandde op het eiland Manhattan. In opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie zocht hij naar een Noord-Westelijke doorvaart naar Azië. Begin september 1609 vond hij op ongeveer 41 graden NB en 74 graden WL een grote baai waarop een rivier uitmondde, die naar hem vernoemd zou worden. In 1626 werd het eiland Manhattan door de WIC voor zestig gulden van de indianen gekocht en zou de nederzetting Nieuw Amsterdam worden gesticht (vanaf 1665 New York geheten) met Peter Stuyvesant als eerste gouverneur. Maar op deze Belgische website las ik een ander verhaal over de stichting van New York. Vijftien jaar na de missie van Henry Hudson zou in 1624 het West-Indische Compagnie schip de Nieu Nederlandt op Manhattan landen met daarop een dertigtal (voornamelijk Waalse) families…

Nova Belgica
kaart van Arnoldus Montanus 1671
de grondgebieden gelegen tussen Virginia en Nieuw-Engeland zouden vanaf 1615 onverschillig de naam van Nieuw-België (Novum Belgium, Novo Belgio, Nova Belgica, Novi Belgii) of Nieuw-Nederland dragen
Het woord Belgiëverwijst naar de oude Nederlanden, die toen een gedeelte van Noord-Frankrijk en Lotharingen, België, Luxemburg en het huidige Nederland omvatten. Zijn inwoners heetten de Belgen. Vele kaarten uit de zestiende eeuw toonden trouwens dit grondgebied onder de naam van België. De naam ging nadien in onbruik raken ten bate van Nederland, en ging pas in 1789 terug verschijnen ter gelegenheid van de eerste Belgische revolutie. Meerdere zegels uit dit tijdperk herinneren dat de grondgebieden rond de toekomstige New York de naam van Nieuw-België droegen. Een eerst zegel uit 1623 draagt een bever – voor het aankomst van de kolonisten in 1624 was de streek vooral geëxploiteerd door pelsjagers – omcirkelt met de woorden “Sigillum Novi Belgii”. Het zegel van Nieuw-Amsterdam uit 1654 draagt wat hem aangaat de vermelding “Sigillum Amstellodamensis in Novo Belgio“.
 
Bron: Het ontstaan van New York, legende en werkelijkheid
Niew Nederland
kaart van Johannes van Keulen 1685
De naam Nieuw Amsterdam was in 1665 veranderd in New York

Amsterdam - Nieuw Amsterdam 1609-2009 Het was Henry Hudson die vierhonderd jaar geleden in opdracht van de VOC een korte route zocht naar Azië. Hij strandde op het eiland Manhattan en was enthousiast over de gunstige ligging aan zee. De Amsterdamse West-Indische Compagnie „kocht„ het eiland in 1626 voor zestig gulden van de indianen. Vanaf dat moment ontwikkelde zich een multiculturele samenleving met burgerrechten naar Amsterdams model. Bij de overname door de Engelsen werden deze gerespecteerd.

In de 19e eeuw ontstond er in Amerika belangstelling voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Twee republieken, twee wereldmachten. Onder de Nederlandse kolonisten groeide het sociale bewustzijn. In New York was Mrs. Astor, geb. Schermerhorn, de ongekroonde koningin van de Society. De Hollandse Gouden Eeuw stond in de schijnwerpers. Amerikaanse verzamelaars richten hun blik op de Rembrandts en Vermeers. Na de eeuwwisseling brak een ware Holland-mania uit. Hans Brinkers schaatstocht, een Amerikaanse creatie, beleefde ongekende populariteit.

Bron: unitedmediacompany.nl

New Netherland Project [ nnp.org ] | historicnewamsterdam