tweemaal Deneuve

Dit weekend twee films met Catherine Deneuve op België:
Belle de Jour (1967) en Les Parapluies de Cherbourg (1964)

Les Parapluies de CherbourgEen jaar geleden schreef ik hier iets over de vrolijke en kleurrijke musical Les Demoiselles de Rochefort met Catherine Deneuve en haar zusje Francoise Dorleac. Morgenmiddag zendt de Belgische televisie Les Parapluies de Cherbourg uit, een andere musicalfilm van Jacques Demy met muziek van Michel Legrand en een hoofdrol Catherine Deneuve. De film won verschillende prijzen, o.a. een Gouden Palm in 1964 op het Film Festival in Cannes en werd in datzelfde jaar genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. Het jaar daarop werd Les Parapluies de Cherbourg ook nog eens bekroond met de prijs voor de best film door de Franse filmcritici.

Belle de JourVanavond zendt Canvas ook nog Belle de Jour (1967) uit van Luis Buñuel. Evenmin als Repulsion (1965) van Roman Polanski waarin Deneuve twee jaar eerder de hoofdrol speelde, is Belle de Jour een luchtige film. Voor iets opwekkenders kun je Catherine Deneuve beter zien in Les Parapluies de Cherbourg (1964) of Les Demoiselles de Rochefort (1967).

Belle de Jour trailer

Les Parapluies de Cherbourg [ en.wikipedia.org ] | Belle de Jour [ en.wikipedia.org ]