een Amsterdamse vriendschap

het portret van Jan Six is vanaf vandaag tot 29 november te zien
in het Rijksmuseum, Amsterdam

In 1984 is het beroemde portret van Jan Six al eens te zien geweest in het Rijksmuseum. Ik was er speciaal voor naar Amsterdam gereisd, want deze gebeurtenis was once in a lifetime, vergelijkbaar met de komeet van Halley, zo veronderstelde ik toen. Maar drie jaar geleden werd het portret weer aan het publiek getoond, ditmaal in het Mauritshuis. En nu heeft de familie Six , die ‘het mooiste portret uit de zeventiende eeuw’ in privébezit heeft, een afspraak met het Rijksmuseum gemaakt. Jan Six zal om de twee jaar drie maanden te zien zijn in het Rijksmuseum. Gaat allen daarheen!

Jan Six
Rembrandt Jan Six, 1654 (detail)
Dat Six en Rembrandt elkaar kenden, staat vast. Beiden behoorden tot geheel verschillende sociale lagen in Amsterdam en Jan Six gaf, als man van goeden doen, opdrachten aan Rembrandt. De laatste droeg tekeningen op aan zijn opdrachtgever en Six leende weer geld aan de kunstenaar die schulden had. Gezien de opvallend losse manier van schilderen van het portret moet Six grote waardering voor het werk van Rembrandt hebben gehad. Rembrandt van zijn kant moet ook hebben geweten dat zijn –voor die tijd zeer ongebruikelijke – stijl in goede aarde zou vallen en dat zijn schilderij zou worden geaccepteerd door Six.
 
Bron: rijksmuseum.nl
Jan Six
sommige delen van Jan Six‘ portret zijn in het stadium van een olieverfschets gebleven en zijn buitengewoon krachtig en vitaal geschilderd. Na 350 jaar lijkt de verf nog steeds nat. Rembrandt durfde hier zijn tijd twee eeuwen vooruit te zijn, maar wist van tevoren ook dat zijn opdrachtgever het zo zou accepteren.

Rembrandt en Jan Six, een Amsterdamse vriendschap