Sjors van de rebellenclub

gisteren gezien bij Tegenlicht: De WikiLeaks Code

Truth will out“Het is net als in 1984 van George Orwell. De vijand is onder ons, maar je ziet hem niet en hij mag niet worden genoemd. Het is een heel gevaarlijke sfeer.” aldus Jón Thórisson in de reportage De Wikileaks Code maandagavond in Tegenlicht. Activisten en rebellen die instituties bevechten, krijgen na verloop van tijd vaak last van paranoia. Ze gaan dingen zien op basis van een bepaald scenario. Hun strijd van het vrije individu tegen de kwade institutie wordt een mythische strijd tussen licht en duisternis. Maar de werkelijkheid is altijd complexer. Jón Thórisson formuleerde het zo: “Ons enige wapen, als je het zo mag noemen, tegen onze politici, is dat we druk blijven uitoefenen zodat ze zich correct gedragen. En daglicht is het beste middel. Zonlicht.”

Ons enige wapen, als je het zo mag noemen, tegen onze politici, is dat we druk blijven uitoefenen zodat ze zich correct gedragen.
En daglicht is het beste middel. Zonlicht.

Jón Thórisson in Tegenlicht

De enorme aandacht voor Julian Assange in de media droeg bij tot een verwijdering tussen Assange en zijn vrienden van Wikileaks in IJsland. De activiste en het IJslandse parlementslid Birgitta Jónsdóttir, die hem assisteerde tijdens de voorbereidingen van Collateral Murder, vindt dat alle roem hem erg veranderd heeft. Volgens haar is op hem het verhaal van Icarus van toepassing. Assange heeft teveel wind van de media onder zijn vleugels gekregen. Als vijand van het machtigste land ter wereld en met alle schijnwerpers op hem gericht, komt hij ongenaakbaar over. Op een persconferentie vorige maand in Londen zie je hem ten overstaan van de internationale pers, omringd met bewonderende blikken in het geflits van honderden camera’s. Assange is een celebrity geworden. Maar Julian Assange is niet Wikileaks. Volgens Jón Thórisson is Wikileaks een idee dat zich wereldwijd moet verspreiden. Er mogen wat hem betreft ook andere Wikileaks bijkomen. De IJslandse afscheiding Openleaks is er al.

Julian’s gedachte was: zodra er een enorm gat ontstaat tussen wat er werkelijk gebeurt in de wereld en wat de mensen weten .. en niemand in dat gat springt om eens even uit te zoeken hoe een verhaal echt is, dan ontstaat er een situatie waarbij burgers hun regeringen niet meer kunnen corrigeren, waarbij verkiezingen niet meer dienen om de juiste politici aan de macht brengen, waarbij het alleen maar om lege soundbites en spin gaat en dat is een ongewenste situatie”
Rop Gonggrijp (internetactivist) in Tegenlicht

Volgende week maandag in het tweede en laatste deel van De WikiLeaks Code in Tegenlicht: interviews met Derrick de Kerckhove, Kevin Kelly en Theodore Dalrymple.

Hans Laroes hoofdredacteur van het NOS-journaal kreeg vorige week in Engeland persoonlijk van Julian Assange een USB-stick met daarop duizenden cables, ambtelijke berichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag over de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. Het afgelopen weekend werd er op de redactie druk gelezen en maandag bracht het NOS-journaal alvast wat naar buiten. Op de website worden de cables publiek gemaakt. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal schreef zaterdag op zijn Weblog Washington een stukje over de race om de cables van Wikileaks. Minister van Buitenlandse zaken Rosenthal vindt dat de onthullingen door WikiLeaks schadelijk zijn voor het werk van diplomaten.

No secrets [ newyorker.com ] | Slavoj Žižek: Good manners in the age of Wikileaks | Wikileaks interactive timeline [ latimes.com ]