prins Cem

historische feiten over prins Cem in de tv-serie The Borgias

Vorige week schreef ik hier over een mogelijke historische onjuistheid in episode 2 van de tv-serie The Borgias. In de derde episode die zich afspeelt in 1492 of 1493 zitten in ieder geval een aantal onjuistheden. The Borgias Fan Wiki laat zien wat er verdraaid is of uit een grote duim gezogen.

Prince CemIn de derde episode The Moor is de Ottomaanse prins Cem “te gast” bij The Borgias. Zijn broer de sultan Bayezid II wil van hem af omdat prins Cem ook aanspraak maakt op de troon. Via omzwervingen is Cem in Rome terecht gekomen. De sultan belooft de paus jaarlijks 40.000 dukaten als dekking voor de verblijfskosten van zijn broer. In werkelijkheid wordt Cem tegen betaling van zijn broer door de paus in Rome gevangen houden. Wanneer paus Alexander VI 400.000 dukaten nodig heeft voor de bruidsschat van Lucrezia die hij wil uithuwelijken aan de hertog van Milaan, besluit hij om Cem te laten vermoorden. De sultan heeft er 400.000 dukaten om zijn broer uit de weg te laten ruimen. Kort voordat Cem vermoord wordt, wil hij zich tot het christendom bekeren. De liefdevolle manier waarop christenen met elkaar omgaan, heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij christen wil worden.

Bovenstaande feiten zijn verdraaid. Prins Cem was in 1489 al in Rome aangekomen waar paus Innocentius VIII hem onder zijn hoede nam. Onder paus Alexander VI bleef Cem als hooggeplaatste gast de gevangene van het Vaticaan. Sultan Bayezid II betaalde de paus jaarlijks een groot bedrag voor deze dienst. Toen koning Charles XIII van Frankrijk in januari 1595 Rome innam, werd Cem gevangen genomen. De koning wilde de Ottomaanse prins naar Frankrijk sturen, maar Cem werd ziek en stierf in Capua op 25 februari 1495. Er wordt soms over gespeculeerd dat hij mogelijk vermoord is, maar daar zijn geen bewijzen voor.

Episode 3 The Moor preview

Het verhaal van prins Cem in episode 3 van The Borgias is dus op verschillende punten verdraaid. Hij werd niet in 1492/93 vermoord maar stierf in 1495 waarschijnlijk een natuurlijke dood. Alexander VI ontving nooit 400.000 dukaten van de sultan om daarmee de bruidsschat van zijn dochter Lucrezia te financieren. Prins Cem heeft zich nooit tot het Christendom willen bekeren. wéll heeft paus Innocentius VIII zijn gijzelaar gebruikt als afschrikmiddel: wanneer sultan Bayezid II campagnes zou ondernemen naar christelijke landen, zou de paus Cem vrijlaten en dat zou grote interne verdeeldheid veroorzaken in het Ottomaanse Rijk.

Bron: Prins Cem [ nl.wikipedia.org ]