rococo colors [ 1 ]

een bloemstilleven van Francesco Guardi (1712-1793)

Het is bekend dat Pierre-Auguste Renoir, de zoetste colorist onder de impressionisten, goed gekeken heeft naar het kleurgebruik van Jean-Honoré Fragonard. Onderstaande details komen uit een meisjesportret dat Fragonard rond 1770 schilderde en dat Renoir zeker gekend moet hebben.

Fragonard
Fragonard lezend meisje, 1770-72
[ klik op de afbeelding voor totaalbeeld ]

Fragonard was niet de enige schilder uit de achttiende eeuw die in zijn kleurgebruik vooruitliep op het impressionisme. De schilders van het rococo hielden van lichte pastelkleuren. Boucher, Tiepolo en Pannini schilderden met verf waaraan honing leek te zijn toegevoegd.

Guardi
Francesco Guardi bloemstilleven

Ook Francesco Guardi die voor zijn vedute vaak tamelijk donkere kleuren gebruikte, kon soms ook met een heel licht en pastelkleurig palet voor de dag komen. Een prachtig voorbeeld is bovenstaand bloemstilleven. Van dichtbij valt de losse penseelstreek op die in ItaliëPittura di Tocco genoemd wordt.

Guardi
Francesco Guardi detail

Rococo Painting [ en.wikipedia.org ]