rococo revisited

18th century love en rococo revisited

Op tumblr.com staan verschillende pagina’s met selecties van schilderijen uit de achttiende eeuw. Daar vond ik onderstaand portret van een onbekende Engelse schilder uit de kring rond Joseph Highmore (1692-1780). Hij was een navolger van Godfrey Kneller (1646-1723). In de Engelse portretschilderkunst vormt Kneller een schakel tussen Sir Peter Lely (1618-1680) en de grote Engelse portretschilders uit de tweede helft van de achttiende eeuw: Gainsborough, Reynolds en Lawrence.

Joseph Highmore
twee meisjes met hinde (detail)
portret uit de kring rond Joseph Highmore, eerste helft van de achttiende eeuw
[ klik op afbeelding voor vergroting ]

Van de souplesse van deze meesters is in bovenstaand schilderij niets te vinden. Het past in de traditie van de houterige koloniale portretschilderkunst uit de eerste helft van de achttiende eeuw al is de stofuitdrukking weer van een hoger niveau dan we van de Engelse schilders in de kolonies gewend zijn.

Daughters of Crisp Molineaux, Elizabeth, afterwards Lady Barnaby, portrait of two girls, three-quarter length, each standing, one in ivory, the other in pink satin dress, holding a floral garland, a doe behind, draped landscape background.

rococo revisited | 18thcenturylove