Jijé

De Belgische striptekenaar Joseph Gilain (1914-1980)

JijéHet Belgische stripblad Robbedoes bestond van 1938 tot 2005 en was een van de langstlopende stripbladen uit de geschiedenis. De Franstalige versie Spirou bestaat overigens nog altijd. Van 1978 tot 1980 had ik een abonnement op Robbedoes maar de gouden jaren van het legendarische blad waren toen al voorbij. Wel werden in die tijd soms klassiekers uit de jaren vijftig geplaatst, zoals Guus Slim van Maurice Tillieux, Guust van André Franquin, Joris Jasper van MiTacq en Blondie en Blinkie van Jijé.

De gouden periode van Robbedoes begon kort na de oorlog dankzij een opeenhoping van Belgisch talent. André Franquin (Guust), Maurice De Bevere (Morris) (Lucky Luke), Eddy Paape (Flip Flink), Will Maltaite (Baard en Kale), Peyo (Pierre Culliford) (de Smurfen) en Jean Roba (Bollie en Billie) waren allemaal tussen 1920 en 1930 geboren en behoorden tot een gezegende generatie. Het jonge talent werd aangevoerd door Jijé, die vóór de oorlog al voor Robbedoes getekend had.

Robbedoes 2004Jijé (Joseph Gilain) (1914-1980) was de jongste van “de Grote Drie” van de Belgische strip. Hij zou in 1980 overlijden, drie jaar vóór Hergé (1907-1983) en zeven jaar vóór Edgar P. Jacobs (1904-1987). Direct na zijn overleden in juli 1980 verscheen een speciale uitgave van Robbedoes met een omslag in zwart wit. In het binnenwerk werden herinneringen opgehaald aan de tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot, Blondie en Blinkie en Jerry Spring. Jijé zou niet alleen een vaderfiguur zijn voor de tekenaars van uitgeverij Dupuismaar ook voor Jean Giraud (1938-2012) die door hem werd ingewijd in de westernstrip. Op 13 januari zal het honderd jaar geleden zijn dat Joseph Gillain werd geboren. Van Hergé en Edgar P. Jacobs verschenen al verschillende postzegels. Hopelijk komt Jijé in 2014 op de Belgische postzegel!

Jerry Spring
in 2004 verscheen er een briefkaart ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de westernstrip Jerry Spring

Jijé [ nl.wikipedia.org ]