het eigen universum

de animatiefilmpjes van Lotte Reiniger (1899-1981)
en de outsider art van Willem van Genk (1927-2005)

De Canvasconnectie is een erg inspirerend kunstprogramma. Gisterenavond ging een nieuwe reeks van start met kunstenaar Marcel van Eeden. De formule is simpel: De canvasconnectie gaat langs bij de kunstenaar thuis. We zien deze in zijn natuurlijke omgeving. Soms is dat het spreekwoordelijke zolderkamertje zoals in de aflevering met Tim Enthoven in een vorige reeks. De kunstenaar vertelt over een werk waar deze mee bezig is en tussendoor wordt een keuze gemaakt uit een map met andere kunstenaars die inspirerend zijn voor het eigen werk. Zo liet Marcel van Eeden een animatiefilmpje zien van Lotte Reiniger (1899-1981).

Papageno (1935)

Ook selecteerde Van Eeden een outsider kunstenaar, net als Tim Enthoven. Geen Henry Darger (1892-1973) maar de Nederlander Willem van Genk (1927-2005). Net als Marcel van Eeden en Tim Enthoven bouwden Lotte Reiniger en Willem van Genk hun eigen universum.

Willem van Genk
Uitgever Lannoo gaf samen met Museum Dr. Guislain in Gent een monografie uit over Willem van Genk

de Canvasconnectie [ canvas.be ]