kunstkoning

Willem II – Kunstkoning
Dordrechts Museum, 4 maart t/m 15 juni 2014

Willem II (1793-1849)Het Hermitage Amsterdam en het Groninger Museum weten dat je met kunst de handelsrelatie met Rusland kunt verstevigen. Ook het Dordrechts Museum heeft inmiddels een connectie met het Hermitage in Sint-Petersburg. Volgende maand opent de koning daar een tentoonstelling over een belangrijk deel van de oorspronkelijke kunstverzameling van zijn betbetovergrootvader Willem II (1793-1849).

Na de dood van koning Willem II in 1849 bleek dat deze vlak voor zijn dood in het diepste geheim een miljoen gulden geleend had van zijn zwager tsaar Nicolaas I van Rusland. Zijn schilderijenverzameling diende als onderpand. Prins Frederik, de broer van Willem II, was bereid om de schuld af te lossen op voorwaarde dat de kunstcollectie geveild werd. Dat gebeurde in 1850 en vrijwel alle belangrijke verzamelaars en verschillende musea sloegen hun slag.

Willem II trouwde in 1816 met tsarendochter Anna Paulowna. Hierdoor raakte het Huis van Oranje nauw verbonden met de Russische Romanov dynastie. Anna was de dochter van Tsaar Paul I en de zus van diens opvolgers Alexander I en Nicolaas I. (Bron: wii-kunstkoning.nl)

Nederlands grootste kunstverzameling ging in één klap verloren en de topstukken, waaronder zeven schilderijen van Rembrandt gingen voor altijd naar het buitenland. Een belangrijk deel van de collectie kwam bij de schuldeiser terecht: tsaar Nicolaas I in Sint-Petersburg. Daar maakt het sinds 1850 deel uit van de permanente collectie van het Hermitage. Vanaf september vorig jaar was deze tentoonstelling daar al te zien.

kunstkoning
website bij de tentoonstelling
Na ruim 150 jaar brengt het Dordrechts Museum een belangrijk deel van de bijzondere kunstcollectie van Koning Willem II voor één keer weer bij elkaar in de internationale tentoonstelling: Willem II – Kunstkoning. Deze reizende tentoonstelling opende op 24 september in de Hermitage in St. Petersburg en is vanaf 5 maart 2014 exclusief voor Nederland, te bewonderen in het Dordrechts Museum. Deze website is voor iedereen die zich vast wil verdiepen in het kleurrijke levensverhaal van deze opmerkelijke Oranjevorst of wil genieten van zijn bijzondere kunstcollectie met werk van Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci, Memling of Jan Steen.
 
Bron: wii-kunstkoning.nl

wii-kunstkoning.nl