van Mingus naar Parker

bezig met het verhuizen van deze blog naar WordPress 3.8.1
en met het ontwerp van een nieuwe frontend

Dit stukje gaat niet over Jazz maar over WordPress, de editor waarmee deze blog gemaakt wordt. De versies van dit populaire Content Managing System dragen sinds 2004 namelijk de namen van Amerikaanse Jazzmuzikanten. Toen ik tien jaar geleden begon te bloggen, bleek ik een early adopter van WordPress. Inmiddels is dit CMS uitgegroeid tot het populairste CMS ter wereld. In augustus 2004 installeerde ik versie 1.2. (Mingus) en sindsdien draait deze blog op Mingus, die oorspronkelijk gebruik maakte van PHP 4.1 en MySQL 3.23.23.

Woest & Vredig loopt 19 generaties van WordPress achter.

Nooit installeerde ik een upgrade. Ik bleef stug werken met een CMS van tien jaar oud (Mingus is van mei 2004), Tien jaar lang bijna dagelijks stukjes inkloppen op dezelfde backend geeft een prettig gevoel van stabiliteit. Ik begrijp de schrijver die verknocht is aan zijn schrijfmachine en nooit de stap naar Word Perfect, laat staan naar MS Word heeft willen maken.

van Mingus naar Parker
de backend van WordPress 1.2 (2004) wordt vervangen door de backend van WordPress 3.8.1 (2014). En er komt ook een nieuwe frontend gebaseerd op een reponsive HTML5 template zodat deze blog ook op mobiele apparaten te lezen zal zijn.

Na tien jaar is het de hoogste tijd geworden om een nieuwe versie van WordPress te installeren. Deze blog loopt 19 generaties van WordPress achter. Dus ga ik binnenkort overstappen op Parker (versie 3.8), die in december 2013 het levenslicht zag. Parker speelt op PHP 5.2.4 en MySQL 5.0, niet alleen veiliger maar ook sneller dan al zijn voorgangers. Half april wordt er een nieuwe versie van WordPress verwacht, waarvan de naam nog niet bekend is, maar zeker is dat deze geen Miles Davis, Mingus, Staryhorn, Duke, Ella, Getz, Dexter, Brecker, Tyner, Coltrane, Baker, Carmen, Thelonious, Reinhardt, Gershwin, Sonny, Green, Elvin, Oscar, Basie of Parker zal geen heten.

De verhuizing blijkt een grote klus: de MySQL-database uit 2004 kan niet zomaar geëxporteerd worden. Tien jaar later zijn de tabellen en velden in WordPress anders ingedeeld en hebben vaak andere namen gekregen zodat er allerlei kunstgrepen nodig zijn om de inhoud over te hevelen. Maar de grootste klus blijkt een encryptieprobleem. UTF8 heeft anders dan ASCII twee bytes per teken nodig. Het geëxporteerde bestand (met daarin de kostbare inhoud van 3500 posts) heeft nu een ernstige Ò itis onder de leden die met ingewikkelde zoek-en-vervang-opdrachten wordt bestreden…

wordpress.org