the last stand

gelezen in Historisch Nieuwsblad nummer 9 2012
Geert Mak over de Slag bij Little Bighorn op 25 juni 1876

Met The Last Stand schilderde Frederic Remington in 1890 een van de iconen van de Amerikaanse historieschilderkunst van de 19e eeuw, vergelijkbaar met George Washington’s crossing of the Delaware River van Emanuel Leutze.

the last stand 1890
Frederic Remington 1890
The Last Stand

De voorstelling toont een heroïsch moment uit de Slag bij Little Bighorn op 25 juni 1876. Het is een legendarisch heldenverhaal: Generaal George Armstrong Custer hield met zijn regiment dapper stand, maar werd tenslotte tot de laatste man afgeslacht. In het Historisch Nieuwsblad schreef Geert Mak in 2012 over het werkelijke verhaal. En dat bleek minder heldhaftig te zijn dan het schilderij van Remington.

Custers Last Stand [ historischnieuwsblad.nl ]