wildromantische Turner

Joseph Mallord William Turner en de Rijnromantiek

De Engelse landschapsschilder Joseph Mallord William Turner maakte vele reizen door Europa. Hij reisde telkens weer naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. Ook bezocht hij Nederland en België. Tussen 1840 en 1845 reisde hij jaarlijks naar Europa. Hij was toen de zestig al gepasseerd. Het spoorwegennet begon zich in de jaren veertig te ontwikkelen, maar Turner reisde nog op de traditionele manier. De industrialisering was in volle gang en het middeleeuwse verleden werd geromantiseerd. Aan de Rijn leefde de Rijnromantiek. Ook Turner werd hierdoor aangetrokken. Hij bezocht in 1817, 1825, 1834 en 1840 het romantische Rijndal en maakte er vele tekeningen en aquarellen.

J.M.W.Turner
Festung Ehrenbreitstein bij Koblenz
afgelopen zomer en gezien door Turner in 1840
J.M.W.Turner
Burg Gutenfels en Kaub in 1840

Maar zo wildromantisch als Turner het zich allemaal voorstelde, was en is het toch niet, al blijft het Rijndal nog altijd een van de mooiste plekken van Duitsland. Turner dramatiseerde het landschap: het dal werd veel dieper, de rotsen hoger en de burchten imposanter. Net als in een fantasyfilm.

J.M.W.Turner
de Lorelei
afgelopen zomer en gezien door Turner in 1817
J.M.W.Turner
Burg Rheinfels
In 1817 the English painter made the first of many trips to the Rhine. Within two days he hiked from Koblenz to Bingen. I calculate the distance: That’s about 60 kilometers (37 miles)! I’m happy that in this summer heat, Armin Thommes and I only have a short stretch to go. From St. Goar, we’ll follow the banks of the Rhine to the southern end, where Turner painted a view of the Lorelei. St. Goar is located diagonally across from the famous cliff.
Bron: dw.de
J.M.W.Turner
Burg Katz en St. Goar
afgelopen zomer en gezien door Turner

Through the eyes of a painter [ dw.de ]