de ijzeren eeuw

vanaf vanavond 13 weken lang op NPO 2 om 21.15: de ijzeren eeuw

de ijzeren eeuwTussen november 2013 en juni 2015 wordt het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd. Dat betekent o.a. dat ons collectieve nationale bewustzijn wordt bijgeschoold. De overheid subsidieert evenementen, tentoonstellingen en documentaires rond de viering van 200 jaar Koninkrijk. Vanavond gaat de ijzeren eeuw van start, waarin teruggekeken wordt op de eerste eeuw van het Koninkrijk der Nederlanden, toen nog een koloniale macht. Voor scholen is er rond deze 13-delige serie over de 19e eeuw in Nederland lesmateriaal ontwikkeld waaronder een website. Daarnaast verschijnt er een boek van Hans Goedkoop en Kees Zandvliet.

De IJzeren Eeuw werpt in het voorjaar van 2015 een frisse blik op een tijd die al te lang is afgedaan als saai en burgerlijk. Een riant geïllustreerd publieksboek, aansluitend op twee televisieseries en een tentoonstelling, richt het oog juist op de indrukwekkende vernieuwingen van toen. De vaar- en spoorwegen die werden aangelegd. De opkomst van de industrie. De groei van wereldhaven Rotterdam. De uitbouw van de liberale vrijhandel – en van de staatsbemoeienis om die weer in te perken. De bloei van de wetenschap, die vijf Nobelprijzen opleverde. De komst van de monarchie en van een grondwet die nog steeds de basis vormt van de huidige. De IJzeren Eeuw laat het begin zien van een tijdperk van onophoudelijke innovatie en versnelling. Het begin van ons moderne Nederland.
Bron: walburgpers.nl

de ijzeren eeuw website
website over de ijzeren eeuw met een portret van Johannes van den Bosch door Cornelis Kruseman
Vanaf vrijdag 3 april is de tv-serie De IJzeren Eeuw om 21.05 te zien op NPO2. In 13 afleveringen van 45 minuten neemt presentator Hans Goedkoop je hierin mee naar de negentiende eeuw. De 19e eeuw: het begin van het moderne Nederland. Hier liggen de wortels van multinationals als Unilever en Heineken, massaproductie, massaconsumptie en massacultuur. Amsterdam wordt een dynamische hoofdstad waar buitenlandse toeristen naartoe komen om te genieten van Hollandse folklore. De tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’, een samenwerking met de NTR/VPRO, laat zien dat de 19de eeuw modern en roerig was, vol tegenstrijdigheden.
 
Bron: amsterdammuseum.nl

de ijzeren eeuw [ npogeschiedenis.nl ] | Koninkrijk in wording [ koninkrijk1813.huygens.knaw.nl ]