spiegel van de Amerikaanse ziel

begonnen aan het laatste seizoen van Mad Men

Mad MenGisteren kreeg ik de DVDbox van het laatste seizoen van Mad Men. De 14 episodes spelen zich af in 1969 en 1970. De serie werkt als een tijdmachine. Het tijdsbeeld is tot in de kleinste details gereconstrueerd. Eet iemand voor de televisie een zak chips, dan kloppen niet alleen het interieur en de kleding, maar dan is het ook echt een oud toestel waarop het beeld aan de rand soms iets scheeftrekt en dan zitten de chips ook echt in een verpakking uit de jaren zestig. Dat alleen al maakt Mad Men zo leuk om naar te kijken.

Don Draper is de vleesgeworden American Dream: hij heeft succes omdat hij succes uitstraalt. Hij weet hoe dat moet, want het is zijn vak.

Mad Men beperkt zich niet tot het aftasten van de oppervlakte van de sixties, maar duikt ook de diepte in. De reclamejongen, en Don Draper in het bijzonder, blijkt een krachtige metafoor van de Verenigde Staten. Het decennium begon vol zelfvertrouwen en optimisme met een charismatische jonge president en eindigde met de moord op Martin Luther King en Bobby Kennedy en de Vietnamoorlog. Aan het einde van het decennium kwam er toch nog een opkikker voor de Amerikanen: ze wonnen de space race van de Russen en brachten de eerste mens op de maan. Don Draper is de vleesgeworden American Dream: hij heeft succes omdat hij succes uitstraalt. Hij weet hoe dat moet, want het is zijn vak. In 1969 vertoont de Amerikaanse Dream barsten en is Draper door zijn partners op non-actief gesteld.

When we first met Don Draper in season 1, it was March 1960, perhaps the high-water mark of the American Dream after World War II and nearly a decade of Eisenhower prosperity, with the youthful optimism of Kennedy’s Camelot on the horizon. The center was holding. There was order. Life made sense (at least for upper middle-class white men). The story of Don Draper – and to a lesser extent Roger Sterling and the other men at the ad agency – has been the breakdown in society during one of the country’s most turbulent decades: racial strife, feminism, Vietnam, political assassinations, etc.
 
Bron: ew.com

Mad Men Season 7 [ en.wikipedia.org ]