koppige koningin

gisteren gezien op Een: Victoria (2016)

VictoriaNa de succesvolle The Young Victoria (2009) zond de BBC in augustus en september een tv-serie uit over het leven van de jonge koningin Victoria. Sinds vorige week zendt het Vlaamse Een deze serie uit en gisterenavond zag ik het tweede deel, getiteld Ladies in Waiting. Emma Blunt was in 2009 een prachtige Victoria om naar te kijken, maar toonde minder gelijkenis met de historische koningin als Jenna Coleman die haar in de tv-serie speelt. Ze heeft hetzelfde ronde gezicht als de jonge Victoria die we bijvoorbeeld kennen van het portret van Franz Xaver Winterhalter uit 1842. Ze was toen 23.

Victoria
Queen Victoria in 1842 door Xaver Winterhalter (l) en Jenna Coleman as Queen Victoria (r)

In de aflevering die gisteren op de Vlaamse televisie te zien was, is Victoria nog maar 18 en net koningin geworden. Het is 1838. Haar eerste minister Melbourne is zojuist ontslagen. Haar oom Cumberland en John Conroy zweren tegen haar samen en proberen haar net als haar grootvader George III krankzinnig te verklaren zodat haar moeder Maria Louise Victoria regentes kan worden. Victoria probeert Melbourne terug te krijgen, maar haar jeugdige koppigheid bedreigt de relatie tussen de kroon en het parlement die in Engeland heilig is.

Victoria [ imdb.com ]