Adelaide, Melbourne, Victoria

gisteren gezien op Een: the Young Victoria (2009)
a.s. donderdag 175 jaar geleden: Victoria wordt koningin van Engeland

The Young VictoriaVlak voor kerst schreef ik hier al iets over het bijzonder stijlvolle kostuumdrama the Young Victoria op de BBC. Gisterenavond werd deze nog eens uitgezonden op de Belgische televisie. De film volgt de bloedjonge koningin Victoria, het nichtje van William IV én troonopvolgster. Wanneer de koning op 20 juni 1837 sterft, wordt ze de volgende morgen door haar moeder wakker gemaakt. Het 18-jarige meisje is plotseling koningin van een wereldrijk.

Zoals ik in mijn vorige stukje al opmerkte, zitten er historische onjuistheden in the Young Victoria. In de film is Lord Melbourne een knappe jongeman die net iets ouder lijkt dan Victoria. Zo wordt er een flirt gesuggereerd die zo uit een van de boeken van Jane Austen zou kunnen komen. Maar in werkelijkheid was haar eerste minister een vaderfiguur voor de onervaren jonge koningin. Lord Melbourne was geboren in 1779 en Victoria in 1819. Zij scheelden in werkelijkheid dus veertig jaar!

Lord MelbourneLord Melbourne was premier toen koningin Victoria in juni 1837 de troon besteeg. De jonge koningin, die nog maar net achttien was, was zich net aan het bevrijden van de ietwat negatieve invloed die uitging van haar moeder, de hertogin van Kent en haar adviseur Sir John Conroy. In de volgende vier jaar leerde Melbourne Victoria hoe ze met politiek moest omgaan en de twee werden vrienden: Victoria zou ooit gezegd hebben dat ze Melbourne als een vader beschouwde (haar eigen vader stierf toen ze acht maanden oud was). Melbournes volwassen zoon was kort daarvoor gestorven. Melbourne kreeg een eigen appartement op Windsor Castle en ongegronde geruchten circuleerden dat Victoria met Melbourne, die veertig jaar ouder was dan zij, zou trouwen. ( Bron: nl.wikipedia.org )

In de jaren dertig van de negentiende eeuw werden in Australië verschillende plaatsen genoemd naar drie personages uit die periode aan het Engelse hof. Allereerst natuurlijk Victoria zelf. Naar haar werden de Great Victorian Desert en de staat Victoria genoemd. De tweede stad van Australië(4 miljoen inwoners) is genoemd naar Lord Melbourne de eerste prime minister van Victoria. Tenslotte is Adelaide, de vijfde stad van Australië(1,2 miljoen inwoners), genoemd naar Adelheid van Saksen-Meiningen (Queen Adelaide), de gemalin van koning William IV.

The Young Victoria [ imdb.com ]