Categorie archief: geschiedenis

Denk aan mij … in 2025

wie gedenken we in 2025 met (nog) een postzegel?

17 januari – 250e geboortedag Friedrich Wilhelm Joseph Schelling (1775-1854)
25 februari – 200e sterfdag Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825)

sigarenbandje schimmelpenninck4 mei – 200e geboortedag Thomas Huxley (1825-1895)
24 juli – 300e geboortedag John Newton (1725-1807)

1 december – 200e sterfdag Tsaar Alexander I (1777-1825)
16 december – 250e geboortedag Jane Austen (1775_1817)
29 december – 200e sterfdag Jacques-Louis David (1748-1825)

Jane Austen
In 1975 verschenen deze postzegels tgv de 200e geboortedag van Jane Austen

Film noirs op YouTube [29]

gezien: The reckless moment (1949)

Afgelopen maand besprak ik hier twaalf film noirs uit de periode 1946-1959. Voor de kerst volgt er nog een bonus van twee extra film noirs.
Op Eerste Kerstdag: The reckless moment van Max Ophüls uit 1949.

Op YouTube zijn verschillende kanalen waar regelmatig film noirs worden getoond. Het beste kanaal is ongetwijfeld TCM’s Noir Alley. Dit kanaal is een onderdeel van Turner Classic Movies. Inmiddels loopt het achtste seizoen en zijn er al ruim tweehonderd titels voorbijgekomen. De intro’s en outro’s van Eddie Muller zijn permanent op YouTube te zien. Muller is de oprichter van The Film Noir Foundation die volgend jaar twintig jaar bestaat.

Een ander noir kanaal is Full Moon Matinee. Het is onafhankelijk en heeft een veel kleiner bereik (31.6K subscribers). Het voordeel is wel dat niet alleen de intro en outro (en intermezzo) te zien is op YouTube, maar ook de volledige film. Bovendien in een uitstekende kwaliteit. Noir Alley is alleen toegankelijk voor abonnees van TCM. De host van Full Moon Matinee noemt zich the detective maar is niet bepaald een Sam Spade of Philip Marlowe. Tenzij je deze hard boiled guys ook kunt voorstellen met de stem van Maarten ‘t Hart. Maar the detective doet qua filmkennis niet onder voor Eddie Muller. We krijgen veel informatie over de film, de productiegeschiedenis en de acteurs.

Zo legt hij uit waarom The reckless moment in 1949 een flop werd voor de box offices. Het Amerikaanse publiek kende Joan Bennett als vamp uit The woman in the window (1944) en Scarlet street (1945), niet als huisvrouw. Een uitstekende film kan floppen op het verwachtingspatroon van het publiek. Pas veel later werd de film herontdekt bij een publiek van liefhebbers. Op Rotten Tomatoes scoort de The reckless moment 73% en op IMDb 7,1.

the reckless moment 1949
The reckless moment 1949
Lucia Harper (Joan Bennett) een toegewijde huisvrouw in een rustige buitenwijk, ontdekt dat haar tienerdochter Bea een affaire heeft met Ted Darby, een manipulatieve en oudere man. Lucia confronteert Ted en waarschuwt hem om Bea met rust te laten. Wanneer Bea vervolgens stiekem met Ted afspreekt, mondt hun ontmoeting uit in een verhitte ruzie. Ted komt om het leven door een ongeluk, en Bea vlucht in paniek.
 
Om haar dochter te beschermen tegen de gevolgen, besluit Lucia Ted’s lichaam te verbergen. Ze dumpt het in een nabijgelegen meer, hopend dat de waarheid nooit aan het licht zal komen. Kort daarna wordt ze echter gechanteerd door een man genaamd Martin Donnelly (James Mason), die werkt voor een criminele organisatie en op de hoogte is van de gebeurtenis.
 
Hoewel Martin aanvankelijk alleen geïnteresseerd is in geld, raakt hij emotioneel betrokken bij Lucia. Hij begint begrip en bewondering te tonen voor haar toewijding aan haar gezin en twijfelt aan zijn eigen morele keuzes. Tegelijkertijd blijft de dreiging van ontdekking en de druk van Martin’s criminele partners toenemen.

The reckless moment [in Full Moon Matinee]
Meer afleveringen in deze reeks

Tijdreizen met YouTube [ 4 ]

levende beelden uit 1896-1900

Hoe meer tijd er verstreken is, hoe fascinerender fotografie en film voor mij worden. Een “fotografie” (oorspronkelijk werden foto’s zo genoemd) is een beeld dat door licht “geschreven” is. Een foto van honderd jaar oud is gefixeerd licht van honderd jaar oud. Een beeld dat honderd lichtjaren van ons verwijderd is, ligt nu onder onze ogen. Alsof we in de pikzwarte hemel van het verleden een ster zien oplichten. Omdat een film niets anders is dan een aaneenschakeling van foto’s kan over films hetzelfde worden opgemerkt. In de serie tijdreizen met YouTube: straatbeelden uit 1896-1900.

De uitvinding van de cinematograaf door de gebroeders Lumiere valt ongeveer samen met het geboorteuur van de film. De allereerste film werd op 22 maart 1895 vertoond. Aan het einde van dat jaar (28 december 1895) vertoonden ze voor het eerst hun films aan een betalend publiek. Een van die films was La Sortie de l’usine Lumière à Lyon. Een maand later werd L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat (1896) vertoond.

In de jaren tachtig en negentig van de negentiende eeuw was er veel belangstelling voor occultisme. Wetenschap en technologie probeerden door te dringen in het onzichtbare domein van de werkelijkheid. In dezelfde maand dat L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat van de gebroeders Lumiere vertoond werd, maakte Wilhelm Röntgen de allereerste röntgenfoto ter wereld. Zo democratiseerden de gebroeders Lumière de glazen bol en wist Röntgen met zijn camera door te dringen tot onder de huid en maakte ons skelet (alvast) zichtbaar. Het verborgene openbaarde zich voortaan via technologie.

Around the world in 1896

Als fotografie in 1839 al als magie werd ervaren, dan gold dit nog veel meer voor levende beelden, zoals film in de eerste jaren van zijn bestaan nog genoemd werd. Het woord bioscoop werd ervan afgeleid. Het nieuwe fenomeen verspreidde zich in 1896 razendsnel over de wereld. In deze compilatie zien we niet alleen straatbeelden uit Europese steden maar ook uit Jeruzalem, Moskou, Tokyo en Melbourne. We zien de laatste jaren van de negentiende eeuw, licht van 128 jaar oud. De gebroeders Lumière hebben niet alleen gezorgd voor de doorbraak van levende beelden, maar hebben het voor het nageslacht ook mogelijk gemaakt om terug te reizen in de tijd.