Categorie archief: geschiedenis

see how the land lies [ 2 ]

topografische aquarellen uit de 18e eeuw: John Warwick Smith (1749 – 1831)

In de achttiende eeuw werden de laatste delen van de wereld in kaart gebracht en legde Engeland de basis voor een wereldrijk. In Londen had men niet alleen grote behoefte aan kaarten van de overzeese gebieden maar ook aan topografische landschappen. Fotografie bestond nog niet dus legden kunstenaars vast hoe het er in den vreemde uitzag. Zo kwam in de achttiende eeuw in Engeland de aquarelkunst tot bloei. In vergelijking met olieverf is waterverf gemakkelijk te hanteren en kan er snel mee gewerkt worden. Vandaag: John Warwick Smith (1749 – 1831)

John Warwick Smith
The Lakes of Llanberis – from the Road from Carnarvon Going to Llanberis, Carnarvonshire, July 14, 1792
John Warwick Smith was born at Irthington, near Carlisle, Cumberland, the son of a gardener to the Gilpin family, and educated at St. Bees. The fortunate social connection allowed him to study art under the animal painter Sawrey Gilpin. Becoming known as a skilful topographical draughtsman, he was employed on Samuel Middiman‘s Select Views in Great Britain, and obtained the patronage of George Greville, 2nd Earl of Warwick, which enabled him to travel to Italy between 1776 and 1781. While there he met other British artists such as Francis Towne, Thomas Hearne and William Pars. He came to be known as “Warwick” or “Italian” Smith. In his subsequent works, which were largely views in Italy, he gradually abandoned the simple tinting to which watercolour work had previously been limited for a more effective mode of colouring, the novelty and beauty of which was much admired.
 
Bron: en.wikipedia.org

Watercolor Painting in Britain, 1750–1850 [ metmuseum.org ]

see how the land lies [ 1 ]

topografische aquarellen uit de 18e eeuw: John Webber (1751-1793)

In de achttiende eeuw werden de laatste delen van de wereld in kaart gebracht en legde Engeland de basis voor een wereldrijk. In Londen had men niet alleen grote behoefte aan kaarten van de overzeese gebieden maar ook aan topografische landschappen. Fotografie bestond nog niet dus legden kunstenaars vast hoe het er in den vreemde uitzag. Zo kwam in de achttiende eeuw in Engeland de aquarelkunst tot bloei. In vergelijking met olieverf is waterverf gemakkelijk te hanteren en kan er snel mee gewerkt worden. Vandaag: John Webber (1751-1793)

John Webber
View in Queen Charlotes Sound, New Zealand
Ets en met de hand ingekleurde aquatint handcolored uit 1809 naar een orginele tekening/aquarel uit ca.1777

John Webber was een van de kunstenaars die meevoer met James Cook tijdens zijn derde reis (1776-1780). De reis voerde via Kaapstad naar Tasmanië, dat toen nog Van Diemensland heette. Vanuit Nieuw-Zeeland begonnen de HMS Resolution en de HMS Discovery de Stille Zuidzee te verkennen. Rarotonga, de Cookeilanden en de Australeilanden werden ontdekt. Webber maakte niet alleen tekeningen en aquarellen van de landschappen maar ook van de inheemse bevolking. In 1779 was hij de eerste westerse kunstenaar die Hawaï bezocht.

John Webber
Canoe of the Sandwich Islands 1778
In April 1778, Captain Cook‘s ships Resolution and Discovery anchored at Ship Cove, now known as Nootka Sound, Vancouver Island, Canada to refit. The crew took observations and recorded encounters with the local people. Webber made watercolour landscapes including “Resolution and Discovery in Ship Cove, 1778″. His drawings and paintings were engraved for British Admiralty’s account of the expedition, which was published in 1784.Back in England in 1780 Webber exhibited around 50 works at Royal Academy exhibitions between 1784 and 1792, and was elected an associate of the Royal Academy in 1785 and R.A. in 1791. Most of his work were landscapes.
 
Bron: en.wikipedia.org

The topographical tradition [ handprint.com ]

Souvenir de Fragonard

vandaag is het de 210e sterfdag van Jean-Honoré Fragonard (1733-1806)

De figuren op de schilderijen van Fragonard zien er vaak uit als porseleinen beeldjes. En bij zijn tijdgenoot Boucher lijkt het alsof hij zijn naakte nimfen van binnenuit met watten heeft opgevuld. Geen wezens van vlees en bloed in ieder geval. Maniërisme in plaats van realisme. Als erfgenamen van Rousseau staan wij daar nu ver vanaf. We willen authenticiteit, liever rauw dan opgepoetst en afgeborsteld. Maar toch. De gekunsteldheid van het rococo is nog altijd aanwezig in de gephotoshopte modellen in de glosies en commericals. Zo ver is onze tijd dus ook weer niet verwijderd van de onnatuurlijkheid van het rococo.

Fragonard
Le Souvenir (1778)

Fragonard [ mydailyartdisplay.wordpress.com ]

Victorian 3D

Crinoline: Fashion’s Most Magnificent Disaster

Halverwege de negentiende eeuw bereikte de hoepelrok of crinoline haar hoogtepunt. In het Tweede Franse Keizerrijk (1852-1870) herleefde de barok en het rococo en de crinoline paste daar perfect in. Ook de Victorianen waren er dol op. Voor de vrouwen was het vaak minder leuk om een crinoline te dragen.

Winterhalter
Franz Xaver Winterhalter schilderde in 1855 keizerin Eugénie van Frankrijk omringd door haar hofdames
crinoline
Victoriaanse stereo photo
Crinoline: Fashion’s Most Magnificent Disaster is a 3-D exploration of one of fashion’s most disastrous yet most celebrated garments, the Crinoline. Featuring contributions from Vivienne Westwood and Zandra Rhodes, this book is published to coincide with the V&A’s highly anticipated exhibition, Undressed: 350 Years of Underwear Fashion. Brian May as well as being a rock legend, is also an expert on stereo photography.
 
Bron: bathinfashion.co.uk
crinoline
Victoriaanse stereo photo

Crinoline: Fashion’s Most Magnificent Disaster [ vam.ac.uk ]
the hidden world of the crinoline — in magnificent Victorian 3D [ theartnewspaper.com ]

Londen 1839

de oudste foto van Londen: een daguerreotype uit 1839

Op de website van het Victoria & Albert Museum vond ik de oudste foto uit de collectie en tegelijkertijd de oudste foto van London. Het is een opname van Parliament Street uit 1839 van de Fransman M. de St.Croix. Net als op de beroemde foto van Louis Daguerre van de Boulevard du Temple uit 1838 lijkt het uitgestorven op straat. Schijn bedriegt: door de lange sluitertijd (enkele minuten) zijn de meeste voorbijgangers vervluchtigd al zijn er van sommigen sporen waar te nemen.

Parliament Street 1839
Parliament Street from Trafalgar Square (1839)
This is the oldest photograph in the Museum’s collection. It is a daguerreotype, a unique image formed on a silvered copper plate. The daguerreotype was the first photographic process, publicised in January 1839. It was named after its inventor, Louis Daguerre. Just a few weeks after the French Government revealed the secrets of daguerreotypy in Paris in August 1839, Monsieur de St Croix organized the first public demonstration of the process in London. This is therefore among the very first photographs taken in London. The scene is reversed – as is characteristic of the process – and the image on the shiny surface is difficult to read. However, once caught at the correct angle, amazing detail emerges. In the foreground there is a statue of Charles I and in the distance the royal Banqueting House. There are also traces of the people who stayed still long enough to register on the exposure, which probably lasted some minutes.
 
Bron: collections.vam.ac.uk

USS Arizona 1916

een foto van de USS Arizona en Manhattan uit 1916

Op History in Moments kwam ik een fraaie foto tegen uit 1916 van de USS Arizona voor de skyline van Manhattan.

New York
De USS Arizona in 1916 in de East River
Op de achtergrond vlnr Singer Building (1908), Woolworth Building (1913) en Manhattan Municipal Building (1915). In 1908 was het Singer Building (1908) heel even het hoogste gebouw ter wereld, maar in 1916 was het overtroffen door het Woolworth Building

Het hypermoderne slagschip was in 1915 te water gelaten maar nam geen deel aan Eerste Wereldoorlog. De USS Arizona is vooral bekend door zijn tragische ondergang tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbour . Sindsdien ligt het als Memorial op de plek waar het op 7 december 1941 getorpedeerd werd.

History in Moments [ twitter.com ]