Categorie archief: animatie

outsider art

dit weekend gezien: Loving Vincent (2017)

Loving VincentHet verhaal van Vincent van Gogh blijft zijn kracht houden. Dat komt omdat het alle elementen van een groot verhaal in zich draagt, een universeel en tragisch verhaal dat ons allemaal raakt. De film Loving Vincent voegt daar nu weer een nieuwe dimensie aan toe. Het unieke van deze film is natuurlijk in de eerste plaats dat deze helemaal geschilderd is. Loving Vincent werd trots aangekondigd als The world’s first fully painted movie. Meer dan honderd kunstenaars schilderden de beelden, 1500 per minuut en 91 minuten in totaal. Dat levert een unieke ervaring op waarbij je ondergedompeld wordt in een geschilderde wereld, de wereld van Van Gogh. Een verademing vergeleken bij alle gelikte 3D-films die er tegenwoordig gemaakt worden. Even stug en weerbarstig als de kunstenaar zelf.

Maar Loving Vincent heeft ook een goed scenario. Dat was ook wel een beetje te verwachten. Want bij zo’n ambitieus project, waaraan meer dan honderd schilders meewerken om het simpele idee (een geschilderde film over Vincent Van Gogh) uit te voeren, moet het verhaal natuurlijk ook kwaliteiten hebben. Alleen dan krijg je een goede film. Het scenario van Loving Vincent is even eenvoudig als effectief. Het verhaal begint in Arles met Armand Roulin, de zoon van postbode Roulin . Doordat Van Gogh ze in 1888 geschilderd heeft, zijn ze beide iconische figuren geworden. De frontale postbode met zijn gevorkte baard en de jongeman met het hoedje en kanariegele jasje kent de hele wereld. Vóór Mickey Mouse en Donald Duck waren ze al wereldberoemd en nu verschijnen ze dus in een (geschilderde) animatiefilm.

Armand RoulinArmand Roulin reist na Vincents dood af naar Auvers om erachter te komen hoe en waarom Vincent aan zijn einde gekomen is. Hij spreekt een aantal mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben. In flashbacks komen we te weten wat voor een man Vincent was en hoe zijn laatste weken in Auvers waren. Roulin heeft gesprekken met Père Tanguy, het meisje van het pension waar Van Gogh verbleef, de kamerdame van dr. Cachet, de bootverhuurder, een oude man op een ladder, een arts, de dochter van dr. Cachet en tenslotte met dr. Cachet zelf.

Het verhaal is via gesprekken met ooggetuigen in combinatie met flash backs goed opgebouwd. Het is een prachtige verteltechniek die in de jaren veertig veel werd toegepast, bijv. in Citizen Kane (1941) en The Killers (1946). De ooggetuigenverslagen leiden ons langs de rafelrand van feiten en verdichtsel. Heeft Van Gogh zichzelf van het leven beroofd of werd hij door iemand anders in zijn buik geschoten? Wat gebeurde er in de dagen vóór zijn dood? Hoe was zijn relatie met dr. Cachet en zijn jonge dochter? Keerden zijn depressies in Auvers terug? Leven, werk en dood van de geniale outsider die in zijn eentje een nieuwe standaard zette, blijven fascineren.

lovingvincent.com

Holland Animation Film Festival

gisterenmiddag werden de winnaars bekend gemaakt van het
Holland Animation Festival 2015 in Utrecht

Gisterenmiddag werden tijdens de finale van het Holland Animation Festival 2015 in Utrecht alle winnaars bekend gemaakt. De korte animatie A Single Life van Job, Joris & Marieke won de HAFF Publieksprijs Nederlandse animatie.

Shaking Godspeed – She’s Young
(Winner web competition HAFFTube) director: Alice Saey. Suburban Records, Bart Wismans, France, Netherlands, 2015/3:23
HAFF Publieksprijs Nederlandse animatie
A Single Life, Job, Joris & Marieke, Job, Joris & Marieke, Netherlands, 2014/2:15
 
Grand Prix Nederlandse animatie
Nobody Beats the Drum: Let it Go, Max Italiaander, Levi Jacobs, Maxmana, Max Italiaander, Netherlands, 2014/3:22
Uit het juryrapport: Een brutale clip waarin het grofkorrelige van het beeld prachtig aansluit bij de muziek. Rauw, geestig en prachtig van kleur. De jury was unaniem over de winnaar.
 
Nominaties voor Grand Prix Nederlandse animatie
Descent, Johan Rijpma, Netherlands, 2014/1:28
Uit het juryrapport: Een gortdroge film waarin een kom in stukken valt. De stukken worden weer tot iets anders opgebouwd om vervolgens weer kapotgemaakt te worden.
 
Ultrakort Leader
Patrick Raats Animation, Netherlands, 2014/0:12
Uit het juryrapport: Informatief en geestig in elf seconden.
 
Vakprijs Nederlandse animatie
The Black Room, Robbie Cornelissen, Kees Went, Robbie Cornelissen, Kees Went, Netherlands, 2015/8:24
Uit het juryrapport: Een drieluik waar een donkere choreografie van lijnen en coulisses de toeschouwer insluit en weer ruimte geeft.

haff.nl

boeiende metafoor

gisteren gezien op TV5: Le Tableau (2011)

Le TableauIn een brief aan aan Gabriele Piccolomini schreef Leonardo da Vinci de beroemde zin: “Noi tutti siamo esiliati viventi entro le cornice di una strano quadro. Chi sa questo vive da grande, gli altri sono insetti.” (Wij zijn alle ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten.) Godfried Bomans gebruikte deze als motto van Erik of het klein insectenboek en fantaseerde volgens het inzicht van Da Vinci een hele wereld binnen de lijst van het schilderij van de Wollewei.

Het idee om een schilderij binnen te stappen en daar een wereld te ontdekken, gaat waarschijnlijk terug tot vóór Leonardo da Vinci. Het relativeert onze wereld tot een dimensie waar we alleen in onze geest bovenuit kunnen stijgen.

De Fransman Jean-François Laguionie maakte in 2011 de animatiefilm Le Tableau (het schilderij) rond een interessante uitwerking van de schilderij-metafoor. De Schilder (met hoofdletter) heeft een schilderij gemaakt dat onvoltooid is gebleven. Er leven soorten personages in dit onvoltooide schilderij: de Toupins, die volledig geschilderd zijn, de Pafinis, die al “gedoodverfd” zijn, maar nog niet helemaal ingekleurd en de Reufs, die nog in het stadium van een schets verkeren. De Toupins (de voltooiden) besluiten om de macht over te nemen. Ze jagen de Pafinis uit het kasteel en maken de Reufs tot slaaf. Drie figuurtjes, Ramo, Lola, en Plume, besluiten op zoek te gaan naar de Schilder omdat ze ervan overtuigd zijn dat Hij alleen de harmonie kan herstellen door het schilderij te voltooien. In hun zoektocht naar de Schilder reizen zijn personages door zijn andere schilderijen en raken daarbij telkens in de driedimensionale “tussenwereld” verzeild.

Le Tableau
still uit Le Tableau
de figuurtjes die uit het schilderij zijn ontsnapt, zijn de Schilder op het spoor: zijn zelfportret.

Le Tableau[ imdb.com ]

jeugdsentiment 1972

gisteren gezien: Pippi Langkous (1969) en The Aristocats (1970)

Pippi LangkousJeugdsentiment leert mij dat uitgemolken onderwerpen als twee boeven die door twee politieagenten achterna gezeten worden of een taartengevecht mij ooit in vuur en vlam konden zetten. Pippi Langkous is een compilatie van situaties die na ons tiende levensjaar sleets geworden zijn, maar superleuk zijn als je acht of negen bent. In 1972 was ik negen jaar oud. Van de films uit 1969 en 1970 was een 21-delige televisieserie gemaakt die in het voorjaar van 1972 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Naar elke aflevering keek ik een week lang uit. De vale kleuren uit 1969 heb ik nooit gezien, want wij zagen Pippi thuis in hetzelfde zwart-wit als de lachfilmpjes uit Comedy Capers.

Ruim veertig jaar later is Pippi Langkous nog altijd goed voor een glimlach. Dat komt natuurlijk ook door de kleine hoofdrolspeelster Inger Nilsson met haar gezichtje waar het plezier van afspat. De “special effects” zijn houterig maar in combinatie met de oldtimer van de agenten lijken we daarmee terug te gaan naar de tijd van Mélies. Gelikte trucages hadden die charme niet gegeven. Eigenlijk is Pippi Langkous een soort oefening in anarchisme voor kinderen. Stoute dingen doen mag. Jij bent de baas want jij bent de sterkste. Een oersimpel thema. Misschien dat Pippi Langkous daarom zo diep weet aan te spreken.

Eigenlijk is Pippi Langkous een soort oefening in anarchisme voor kinderen. Stoute dingen doen mag. Jij bent de baas want jij bent de sterkste. Een oersimpel thema.

AristocatsAnder jeugdsentiment kwam ik daarna tegen op de Vlaamse zender Een. The Aristocats heb ik nooit gezien, maar door de Aristocats-plaatjes die ik in 1972 verzamelde, had ik kennis gemaakt met de katten uit deze Disneyfilm. Ik vond de plaatjes heel mooi, vooral de achtergronden in aquarelverf. Het is nog een klassieke tekenfilm gemaakt in de geest van de jaren zestig. De film werd in 1970 uitgebracht en het was de laatste tekenfilm waar Walt Disney vlak voor zijn dood in 1966 nog zijn goedkeuring aan gaf. De sfeer, maar natuurlijk ook het thema, doet sterk denken aan One Hundred and One Dalmatians (1961). De stijl waarin de decors getekend zijn wordt wel eens Victorian Modern genoemd. Je ziet deze ook in die andere film van Disney Mary Poppins uit 1964: barok smeedijzerwerk en meubels met krullen. Ook de score van George Bruns zit met zijn Mancini-achtige orkestratie in de eerste helft van de jaren zestig.

Aristocats plaatjes
jeugdsentiment – van het plaatjesalbum uit 1972 heb ik nooit afstand kunnen doen

Pippi Langkous [ imdb.com ] | The Aristocats [ imdb.com ]

de kijkdoos van Méliès

gekeken en geluisterd naar: Le voyage dans la lune van Air (2012)

air CD 2012Regelmatig schrijven hedendaagse componisten filmmuziek bij zwijgende films uit de pionierstijd. Zo zag ik begin dit jaar bij de Frans-Duitse zender ARTE Fantômas (1913) en Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) met een hedendaagse score. Het Franse duo Nicolas Godin en Jean-Benoît Duncke, beter bekend als Air componeerde in 2011 muziek bij Le voyage dans la lune (1902).

Fragmenten uit dit aanstekelijke knutselfilmpje van de legendarische Franse filmmaker Georges Méliès (1861-1938) zag ik onlangs nog in de finale van Hugo (2011) van Martin Scorsese. Hugo is de verfilming van de historische roman The Invention of Hugo Cabret (2007) van Brian Selznick met het leven van Georges Méliès als uitgangspunt.

Le voyage dans la lune laat duidelijk zien dat film (die toen nog “levende beelden” heette) in het prille begin van de twintigste eeuw een echte kermisattractie was. Wanneer je de revuemeisjes ziet die de maanraket in een “dikke Bertha” duwen, waan je je in een théâtre du Vaudeville. De beelden zijn stuk voor stuk met de hand ingekleurd. Het knip-en-plak-werk is duidelijk te zien. Soms lijken het plaatjes uit een poesiealbum die tot leven komen.

Méliès maakte zijn fantastische filmpjes in de nadagen van het Belle Epoque. Dat zijn maanraket sprekend leek op het wapentuig dat in 1914 met geweld losbarstte, kon hij pas achteraf zien. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zou Méliès niets meer produceren en zijn werk raakte in de vergetelheid. In de jaren twintig kreeg hij herwaardering van de surrealisten. Hij maakte dat gelukkig zelf nog mee.

twee minuten uit een ingekleurde versie
van Le voyage dans la lune
Air – Le voyage dans la lune
According to a press release, the album takes its inspiration from the classic 1902 silent science fiction film A Trip to the Moon (Le voyage dans la lune) by Georges Méliès. A fully restored version of the film is currently playing at film festivals worldwide. Air composed an original score for this new film version of the film. A free three-minute film excerpt featuring the song “Sonic Armada” was made available for one week in early December 2011 in conjunction with a pre-order offer. The digital version of the album along with the newly restored and colourised sixteen-minute film was released as a strictly limited edition.
 
Bron: en.wikipedia.org

de mooiste maanreis uit de filmgeschiedenis [ filmkrant.nl ]

HAFF Poster

Holland Animation Film Festival Utrecht (17e editie)
De poster voor de zeventiende editie van het Holland Animation Film Festival is ontworpen door Henning Wagenbreth (Duitsland). Wagenbreth werkt als illustrator en grafisch ontwerper, ontwerpt zijn eigen lettertypes, beheerst manuele en industriële printtechnieken als belangrijk onderdeel van zijn werk, hij illustreert en ontwerpt boeken, posters, kranten en tijdschriften, in omvang variërend van postzegels tot reuzenaffiches, van opdrachtwerk tot vrij werk, van originele kunstwerken tot massaproductie, hij maakt uitstapjes naar de animatiefilm, theater en muziek en doceert sinds 1994 illustratie aan de kunstacademie in Berlijn. Zijn werk is veelvuldig bekroond en vertoond op verschillende solo- en groepsexposities overal ter wereld.
 
Bron: haff.nl
haff 2014
de Duitse illustrator Henning Wagenbreth maakte het affiche voor het Holland Animation Film Festival
Henning Wagenbreth: ‘De poster voor het HAFF toont een man die een animatiefilm maakt. In mijn tekeningen vertel ik graag verhalen door middel van dynamische bewegingen. Omdat een tekening statisch is, is het fysiek onmogelijk om tijd te laten zien. Maar als je goed naar een tekening of poster kijkt, krijgt hij interactieve kwaliteiten en vertaalt de kijker met zijn ervaring de statische situatie in een beweging en in een verhaal.’
 
Bron: haff.nl

haff.nl | wagenbreth.de

bezield speelgoed

maandagavond gezien: Toy Story 3 (2010)

Toy Story 3Toy Story 3 is het lang verwachte vervolg op Toy Story (1995) en Toy Story 2 (1999). Meestal zijn vervolgen op kaskrakers teleurstellend, maar dat geldt niet voor Toy Story. De drie delen scoren bij de Internet Movie Database respectievelijk 8.3, 7.9 en 8.4. Het scenario van John Lasseter en Andrew Stanton is uitstekend, met de humor zit het wel goed en de animaties zijn weergaloos. Topvermaak voor jong en oud en doet het uitstekend voor de kids achterin de auto. Toy Story 3 won in 2010 de Academy Award for Best Animated Feature.

toystory.disney.com