Categorie archief: zomaar…

Eindelijk …

vanaf volgende week weer nieuwe berichten op Woest en Vredig

Het begon drie maanden geleden met een zwart scherm. Er bleek iets mis met de PC. De vakantie kwam eraan. Maar begin september stond deze blog nog steeds op 16 juni j.l. Sommige trouwe lezers begonnen zich af te vragen of de kluizenaar iets was overkomen of zich voorgoed in zijn kluis had teruggetrokken. Wees gerust: na de aanschaf van een nieuwe PC, de datatransfer en nog veel andere werkzaamheden, gaan we weer in de lucht. Met het ingaan van alweer de veertiende jaargang van Woest & Vredig zal de dagelijkse frequentie niet altijd vol te houden zijn, het streven is naar enkele berichten per week. Voor wie het nog niet wist: het archief van deze blog (vanaf 2004) telt inmiddels 4371 berichten en deze zijn permanent toegankelijk via het rolmenu Archief.

splinterstaatje

maandagavond een wandeling gemaakt door het voormalige Neutraal Moresnet
Moresnet
Michaela met uitzicht over Moresnet
Het jaar 1815 was het begin van Neutraal Moresnet Doordat Nederland en Pruisen het niet eens konden worden over de opdeling van het galmeirijke (zinkerts) gebied is het simpelweg “geneutraliseerd” en werd het gezamenlijk beheerd. Het slechts 350 hectare grote gebied reikte in een nagenoeg taartvormig oppervlak van het huidige drielandenpunt tot aan Kelmis. De rechte weg, die hier omlaag door het bos loopt, volgt de voormalige grenslijn. Vandaag kunt u langs deze weg nog altijd de talrijke grenspalen vinden.
 
In het jaar 1816 telde het ministaatje slechts 256 inwoners, echter met de ontwikkeling van de zinkgroeve en de daarmee verbonden economische opleving is veertig jaar later het aantal gestegen tot 2.500. Dit bracht overigens een privilege mee die ergens anders was verboden. Het was toegestaan om jenever te stoken, maar uitsluitend voor eigen gebruik. Aangezien er echter te veel werd geproduceerd, en het feit dat het niet één keer in de ca. 70 restaurants/café’s kon worden geconsumeerd, floreerde al snel de smokkel over de grenzen, met name in Nederland.
 
Kort na het einde van de galmeimijnbouw in het jaar 1895 dienen de bewoners van Neutraal Moresnet een verzoekschrift in: Als de staat zou worden opgeheven, wilden de bewoners graag aansluiting tot België. Na de korte Duitse bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog is met de Verdragen van Versailles in 1919 de integratie in het Belgische Koninkrijk besloten. Meer over de spannende geschiedenis van Neutraal Moresnet biedt het Geuldalmuseum in Kelmis.
 
Bron: gpswalking.nl
Moresnet
informatiebord langs de route

Neutraal Moresnet [ nl.wikipedia.org ]

ongemakkelijke burleske

zondag gezien in de Princessehof: Something to believe in
keramiek van Joost van den Toorn

Wanneer je op de zolder van het nationaal keramiekmuziek de tentoonstelling Something to believe in betreedt, heb je het gevoel dat de tekeningen van Kamagurka zich hier gematerialiseerd hebben: opgeblazen cartooneske figuren die met opvallende technische onbeholpenheid ter wereld zijn gekomen. Op het eerste gezicht nodigen de dikke neuzen uit tot een lach, maar bij nader inzien voelen we ons er toch wat ongemakkelijk bij. Zeker waar de grenzen van de goede smaak en policor overschreden worden. Hoe moeten we nu naar Hitler kijken, afgebeeld als de heilige Sebastiaan?

Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
Joost van den Toorn
zielige kinderen 2013
beschilderd aardewerk
Joost van den Toorn
zielige kinderen 2013
beschilderd aardewerk
Joost van den Toorn
Methusalem 2016
steengoed (bruikleen van de kunstenaar)

joostvandentoorn.nl

hoogte 80 festival [ 2 ]

vandaag weer op het Hoogte 80 Festival in Arnhem
en langs de Monnikensteeg voor de Giro d’Italia

Wij wonen op één van de mooiste plekjes in Nederland, vlak onder Hoogte 80 in Arnhem. De afgelopen dagen bezochten we het Hoogte 80 Festival met een grandioos uitzicht tot in Duitsland. Om tien over vier kwam de Giro d’Italia langs. We stonden klaar langs de Monnikensteeg om de renners te begroeten die zojuist waren afgedaald van de Posbank en nu opnieuw een colletje moesten doen.

hoogte 80 festival
impressies
hoogte 80 festival
impressies
hoogte 80 festival
impressies
giro d'italia
kopgroep op de Monnikensteeg
Net als zaterdag in Nijmegen, was Marcel Kittel ook in Arnhem met afstand de sterkste man. Niemand kon bij de Duitser in het wiel komen. Elia Viviani werd tweede, voor zijn landgenoot Giacomo Nizzolo. Omdat de achterstand van Kittel in het klassement op Dumoulin slechts één seconde was en er op de meet tien bonusseconden lagen te wachten, is de Duitser de nieuwe leider in het klassement.
 
Bron: wielerupdate.nl
giro d'italia
peloton op de Monnikensteeg

h80festival.nl

Hoogte 80 Festival [ 1 ]

op het Hoogte 80 Festival in Arnhem
hoogte 80 festival
impressies
Vier dagen lang theater, muziek, literatuur, uitzicht, eten en drinken, in de buitenlucht op Hoogte80 Festival in Arnhem. Tijdens het Hemelvaartweekend (do 5 t/m zo 8 mei 2016) zijn diverse muziekoptredens en unieke theatervoorstellingen te zien in tenten, in de open lucht en op podia. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven. Hoogte80 Festival vindt plaats in één van de mooiste stadsparken van Arnhem met een geweldig uitzicht op de stad.
 
Bron: h80festival.nl
hoogte 80 festival
impressies
hoogte 80 festival
impressies
hoogte 80
Vanaf Hoogte 80 kun je de heuvels bij Groesbeek en het Reichswald in Duitsland zien liggen.

h80festival.nl