Categorie archief: film

Film noirs op YouTube [30]

gezien: Vicki (1953)

Afgelopen maand besprak ik hier twaalf film noirs uit de periode 1946-1959. Voor de kerst volgt er nog een bonus van twee extra film noirs.
Op Tweede Kerstdag: Vicki van Harry Horner uit 1953.

In de jaren vijftig was de filmtaal van de noir volledig tot bloei gekomen. De remake van I Wake Up Screaming (1941) laat dat goed zien. Er liggen twaalf jaar tussen het origineel (en vroege film noir) en Vicki (1953). De remake is beslist geen topper (39% op Rotten Tomatoes), maar cinematografisch valt er wel te genieten. Dat is vooral te danken aan Milton R. Krasner (1904-1988), een zeer ervaren en veelzijdige cinematograaf die ook een paar noirs op zijn naam heeft gezet (o.a. The woman in the window, Scarlet street en A Double Life) en ook het camerawerk deed in All about Eve (1950), The Seven Year Itch (1955) en How the West was won (1962). In 1955 won hij de Academy Award for Best Cinematography voor zijn camerawerk in Three Coins in the Fountain (1954).

Vicki 1953
Vicki 1953
Vicki Lynn (Jean Peters) is een jonge vrouw die droomt van een glamoureus leven. Met de hulp van Steve Christopher (Elliott Reid), een publiciteitsagent, stijgt ze snel op in de modellenwereld en wordt ze een bekende naam in New York. Haar succes trekt veel aandacht, waaronder die van haar jaloerse zus Jill Lynn (Jeanne Crain) en andere bewonderaars.
 
Wanneer Vicki plotseling wordt vermoord, richt inspecteur Ed Cornell zijn aandacht op Steve als de hoofdverdachte. Cornell’s obsessieve en agressieve aanpak roept vragen op over zijn eigen motieven, terwijl Jill probeert de waarheid achter haar zus’ dood te achterhalen. Naarmate het onderzoek vordert, komen verborgen spanningen, geheime relaties, en verraad aan het licht.
 
De climax onthult dat Cornell niet alleen door gerechtigheid wordt gedreven, maar ook door een persoonlijke obsessie met Vicki. De waarheid over wie verantwoordelijk is voor de moord leidt tot een dramatische ontknoping.

Bekijk deze film op YouTube
Meer afleveringen in deze reeks

Film noirs op YouTube [28]

gezien: Pitfall (1948)

Eigenlijk hou ik helemaal niet van misdaadfilms maar voor film noir heb ik een groot zwak. De zwartwit-cinematografie, belichting en het tijdsbeeld zuigen me altijd weer een nieuwe noir binnen. In het public domain staan honderden films waarvan het copyright om verschillende redenen niet verlengd is en die dus legaal via het internet getoond mogen worden, zoals op het YouTube-kanaal Cult Cinema Classics. In december kijk ik naar twaalf film noirs uit de periode 1945-1955.
Vandaag de laatste uit een serie van twaalf: Pitfall van André De Toth.

Pitfall 1948Pitfall is een soort huiselijke versie van Double Indemnity. Insurance-agent meets femme fatale. Maar dan zonder de acid stained dialogen van James McCain. Hoofdrolspelers Dick Powell, Lizabeth Scott en Raymond Burr zitten alle drie uitstekend in hun rol. Het verhaal concentreert zich meer op de morele keuze en psychologische worsteling van de hoofdpersonage dan op misdaad. Eigenlijk is het een psychologische studie van de gevolgen van de alledaagse zwakheden van een gewone (verzekerings)man. Double indemnity met een goede afloop.

So, the trick is, take only good pictures, and have only good dreams

John Forbes tegen zijn zoontje

John Forbes is een verzekeringsinspecteur die verveeld is met zijn monotone leven in de buitenwijken, ondanks een liefhebbende vrouw, Sue, en een jonge zoon. Tijdens een onderzoek naar een fraudezaak ontmoet hij Mona Stevens, de aantrekkelijke vriendin van een veroordeelde die verzekeringsgeld verduisterde.
 
Hoewel John aanvankelijk professioneel blijft, voelt hij zich al snel aangetrokken tot Mona. Hun wederzijdse sympathie leidt tot een korte, maar emotioneel beladen affaire. Ondertussen heeft privé-detective MacDonald, die door John’s bedrijf was ingehuurd om Mona te schaduwen, een obsessieve interesse in haar ontwikkeld.
 
Wanneer Mona afstand neemt van MacDonald en John hun relatie probeert te beëindigen, wordt de situatie gevaarlijk. MacDonald, gedreven door jaloezie, begint zowel Mona als John te bedreigen. Hij manipuleert de situatie om John in een kwaad daglicht te stellen, waardoor John’s gezin en reputatie op het spel komen te staan.
Tommy Forbes: Daddy, what makes a dream?
John Forbes: Well, the mind, mostly. The mind is like a very wonderful camera. You know how a camera works?
Tommy Forbes: Sure. It takes pictures.
John Forbes: Well, that’s right. That’s the way the mind works. Evidently, from the day we’re born, the mind takes pictures and stores them away. Now and then one of those pictures comes loose in our sleep, and that becomes a dream. So, the trick is, take only good pictures, and have only good dreams

Intro bij Pitfall door Eddie Muller in TCM’s Noir Alley op 3 april 2022
Meer afleveringen in deze reeks

Film noirs op YouTube [27]

gezien: Moonrise (1948)

Eigenlijk hou ik helemaal niet van misdaadfilms maar voor film noir heb ik een groot zwak. De zwartwit-cinematografie, belichting en het tijdsbeeld zuigen me altijd weer een nieuwe noir binnen. In het public domain staan honderden films waarvan het copyright om verschillende redenen niet verlengd is en die dus legaal via het internet getoond mogen worden, zoals op het YouTube-kanaal Cult Cinema Classics. In december kijk ik naar twaalf film noirs uit de periode 1945-1955.
Vandaag: Moonrise van Frank Borzage.

moonrise Net als The red house en They live by night is Moonrise een smal town noir die zich buiten de stad afspeelt. Het is een psychologische studie van een jongeman die worstelt met zijn identiteit. Zijn vader, die hij nooit gekend heeft, werd wegens moord veroordeeld tot de strop. Op school werd hij daarom door de andere kinderen gepest. Heeft hij ook moordenaarsbloed in zich?

Rond zijn twintigste doodt hij in een gevecht uit noodweer zijn rivaal. In de dagen daarna gaat hij gebukt onder een zwaar schuldgevoel. Moet hij zichzelf aangeven? Of zichzelf innerlijk afsluiten? Zijn vriendin kent zijn vreselijke geheim niet, maar ziet zijn worsteling: “It’s like being in a long dark tunnel…the way you look and act and talk.” Tenslotte volgt een loutering. De hoofdrollen worden gespeeld door Dane Clark en Gail Russell, die in de oorlogsjaren bekend werd als the Hedy Lamarr of Santa Monica. Net als Marilyn Monroe overleed ze al op 36-jarige leeftijd (in 1961) na een jarenlange noodlottige strijd tegen haar alcoholverslaving.

Danny Hawkins groeit op in een klein stadje in het zuiden van de Verenigde Staten, getekend door het stigma dat zijn vader werd opgehangen voor moord. Als kind wordt Danny voortdurend gepest en vernederd vanwege zijn familiegeschiedenis, wat leidt tot een diepgeworteld gevoel van minderwaardigheid en woede.
 
Wanneer Danny tijdens een ruzie per ongeluk zijn rivaal Jerry Sykes doodt, raakt hij verstrikt in een web van schuld en paranoia. Hij verbergt Jerry’s lichaam en probeert door te gaan met zijn leven, maar de herinnering aan de gebeurtenis en zijn angst om betrapt te worden blijven hem achtervolgen.
 
Ondanks zijn innerlijke strijd ontwikkelt Danny een liefdevolle relatie met Gilly Johnson, een jonge vrouw die hem hoop en steun biedt. Haar aanwezigheid dwingt Danny om zijn verleden onder ogen te zien en zichzelf te confronteren met de keuzes die hij heeft gemaakt. Terwijl de autoriteiten het net rondom hem sluiten, wordt Danny geconfronteerd met de mogelijkheid om zijn misdaden toe te geven en een pad naar verlossing te vinden.

Meer afleveringen in deze reeks