Categorie archief: film

sleutels, schaar & telefoon

gezien op NPO2: Dial M for Murder (1954)

Dial M for MurderDial M for Murder was de eerste Hitchcock waarin Grace Kelly een hoofdrol speelde. Vlak daarna volgde Rear Window (dat vrijdagavond laat op NPO2 werd uitgezonden) en tenslotte zou To catch a thief de laatste Hitchcock met Grace Kelly worden. De film verloor haar tijdens de opnamen van deze film in 1955 en Grace Kelly verloor haar hart in Monaco. Na High Society (1956) zou zij nooit meer in een film spelen en voortaan als prinses Gracia door het leven gaan.

Dial M for Murder is net als Rope en Rear Window een film die zich afspeelt op één locatie. Het lijkt alsof de film weer terugkeert naar het statische van het theater en zijn kleine rolbezetting. Toch zijn deze drie Hitchcock’s pure cinema. Frederick Knott schreef zowel het toneelstuk als het script. Zoals bij elke perfect crime spelen de details een cruciale rol. Dial M for Murder draait om verschillende voorwerpen: huissleutels, schaar en telefoon.

Dial M for Murder
Dial M for Murder werd in stereo met een speciale camera opgenomen. Omdat deze niet van dichtbij kon filmen, werd voor de close up van de telefoon een grote telefoon nagebouwd die wél door de speciale stereocopische camera kon worden gefilmd.

Dial M for Murder [ imdb.com ]

gluren naar de buren

vanavond op NPO2: Rear window (1954)

Maandag keek ik naar The man who knew too much (1956), zekere niet mijn favoriete Hitchcock, maar wel charmant vanwege de buitenlocaties in de filmstudio. Ik hou van de scherpe schaduwen van de filmlampen op het asfalt of op het gazon. Vooral in de combinatie met Technicolor. Dan zit je bij Hitchcock in de jaren ’50 goed. Eind jaren veertig filmde hij al in kleur en Rope (1949) begint met een scene op straat. Deze straat is echter nagebouwd in de filmstudio. Het hoogtepunt bereikte Hitchcock in Rear window (1954). Daarvoor werd een volledig stadsblok in de studio nagebouwd, compleet met achtertuintjes.

Rear window
filmset van Rear window waarbij de camera op één positie blijft.

Hitchcock is een van die zeldzame regisseurs die meerdere meesterwerken op zijn naam wist te zetten. Psycho, Vertigo en Rear Window zijn dat onbetwist. Zeven jaar geleden schreef ik al iets over Rear window op deze blog en vanavond hoop ik weer te gaan kijken.

Rear window - Das Fenster zum Hof
prachtige affiche voor de nagesynchroniseerde Das Fenster zum Hof

Rear window [ imdb.com ]

De man die teveel wist

opnieuw gezien: The man who knew too much (1956)
en The making of The man who knew too much

The man who knew too muchThe man who knew too much, vooral bekend door het liedje Que sera, sera, is zeker niet mijn favoriete Hitchcock. Toch vond ik het fijn om er weer eens naar te kijken. Ik hou namelijk erg van “buitenopnamen” die in de filmstudio zijn gemaakt in combinatie met Technicolor. Deze Hitchcock zit er vol mee. Het begint al in de eerste “buitenscene”. James Stewart en Doris Day zitten samen met hun zoontje achterin de bus van Casablanca naar Marrakech. De bus vol Amerikaanse figuranten die zich als Marokkanen verkleed hebben, staat in de Paramount filmstudio en het Marokkaanse straatbeeld draait er als een polygoonjournaal (in Technicolor) achter. Dat is Genieten!

Als je de beelden van de Djeema el Fna in Marrakech ziet, heb je het gevoel door een National Geographic uit 1956 te bladeren.
The man who knew too much
Een promotiefoto uit 1956 voor The man who knew too much is in een typische line up compositie uit de jaren ’40 en ’50. Ook Norman Rockwell en James Avati werkten op deze manier voor The Saturday Evening Post of omslagen van pockets.

In The man who knew too much werd er ook op locatie gefilmd in Marokko. Als je de beelden van de Djeema el Fna in Marrakech ziet, heb je het gevoel door een National Geographic uit 1956 te bladeren. De folklore geeft deze film een exotische sfeer. Binnen het James Bond genre waar Hitchcock duidelijk op vooruit loopt, is dat een vast bestanddeel van het recept geworden. Ook de kolderieke scene waarin James Stewart in een werkplaats tussen de opgezette dieren belandt, is typisch Hitchcock, Alfred Hitchcock.

The man who knew too muchHitchcock maakte de remake van The man who knew too much uit 1934 op aandringen van Paramount waarmee hij een contract had lopen. Drie jaar later zou hij iets dergelijks doen met North by Northwest (1959) waarin hij materiaal uit The 39 steps (1935) gebruikte. Sommige scenes uit het origineel van The man who knew too much nam hij letterlijk over, zoals de loop van een pistool die langzaam achter een gordijn vandaan komt en de camera zoekt.

The man who knew too much speelt zich op twee locaties af: Marrakech en Londen. Maar Londen zien we niet zoals Marrakech op een iconische manier. Geen Big Ben of Tower Bridge maar een klein treurig kerkje in een saaie Londense straat. Op themoviedistrict.com wist ik de Ambrose Chapel op te sporen. Tegenwoordig staat er op deze plek nieuwbouw.

Ambrose Chapel
Met de Ambrose Chapel in een duffe Londense straat schept Hitchcock een claustrofobische sfeer.

The man who knew too much [ imdb.com ]

Haneke’s Heimat

gezien op NPO2: Das weiße Band (2009) van Michael Haneke

Das weisse BandFormeel beschouwd is Das weiße Band het jongere broertje van Heimat. Michael Haneke volgt Edgar Reitz nauwkeurige in de zwart-witfotografie, lange statische takes en het kleinmenselijk drama in een gesloten dorpse gemeenschap. Maar inhoudelijk zijn de verschillen tussen Das weiße Band – Eine Deutsche Kindergeschichte en Heimat – Eine deutsche Chronik groot. Dat komt vooral door de zware, donkere toon van Haneke. Waar Heimat de lichtheid toestaat, voel je in Das weiße Band voortdurende zwaarte.

De gebeurtenissen spelen zich af tegen de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en je zou kunnen veronderstellen dat de schaduwen van deze Urkatastrophe zich vooruit werpen in het Noord-Duitse boerendorp waar het verhaal van Das weiße Band zich afspeelt. Het onheilspellende is echter geen aankondiging van de Eerste Wereldoorlog, maar eerder de unheimische schaduwzijde van de patriarchale samenleving. Deze contrasteert niet alleen met de onschuld, gesymboliseerd door de witte band die de kinderen van de dominee moeten dragen, maar ook met de pastorale omgeving. Net als in Heimat zien we blonde korenvelden, bochtige landweggetjes en pre-industrieel boerenleven. Het zou zomaar een idylle kunnen zijn. Maar Haneke mijdt de valkuil van de nostalgie.

Net als in Heimat zien we blonde korenvelden, bochtige landweggetjes en pre-industrieel boerenleven. Het zou zomaar een idylle kunnen zijn. Maar Haneke mijdt de valkuil van de nostalgie.
Voor de esthetiek van de film is de fotografie van August Sander van beslissende betekenis geweest. Zijn foto’s hebben een ongelofelijke glans en scherpte, terwijl de meeste fotografie uit deze tijd niet om aan te zien is. Alleen al in technisch opzicht zijn het grandioze foto’s. We hebben ernaar gestreefd om dat in de film zoveel mogelijk te benaderen, hoewel dat wezenlijk moeilijker is met film dan met fotografie.
 
interview met Michael Haneke in NRC Handelsblad

Das weiße Band [ nl.wikipedia.org ] | Das weiße Band [ imdb.com ]

Maureen O’Hara 1920-2015

vandaag overleed de Iers-Amerikaanse actrice Maureen O’Hara

Bij het overlijden van Lauren Bacall op 12 augustus vorig jaar schreef ik dat er nog maar drie filmactrices van het klassieke Hollywood in leven waren: Olivia de Haviland (1916), Maureen O’Hara (1920) en Rhonda Fleming (1923). Vandaag overleed Maureen O’Hara op 95-jarige leeftijd in Idaho.

photoplay 1945
Maureen O’Hara 70 jaar geleden
op de cover van Photoplay [oktober 1945]

Maureen O’Hara speelde haar eerste grote rol in My Irish Molly uit 1938. Ik zag twee films met haar: Rio Grande (1950) en The Quiet Man (1952), beiden van John Ford en samen met John Wayne met wie ze een legendarisch koppel vormde.

Olivia de Haviland en Rhonda Fleming zijn nu de laatste nog in leven zijnde klassieke Hollywoodactrices, op weg naar de honderd jaar.

Maureen O’Hara [ imdb.com ]

The making of America

zondag opnieuw gezien op BBC2: How the West was won (1962)

In december 2013 zag ik voor de eerste maal deze patriottische film uit 1962. How the West was won werd opgenomen in cinerama, dat wil zeggen dat er simultaan met drie camera’s gefilmd werd. De drie beelden werden achteraf aaneengesmeed en geprojecteerd op een langwerpig hol scherm.

How the West was won
panoramisch beeld uit How the West was won

Op televisie ziet cinerama er vreemd uit: een langgerekt beeld waarbij de compositie telkens opgebouwd is vanuit een drieluik. De handeling vindt meestal in het midden plaats en echte close ups komen in het geheel niet voor. Daardoor blijven de personages wat op afstand. Maar de panorama’s zijn indrukwekkend. How the West was won kun je zien als een nazaat van de Hudson River School met zijn uitgestrekte panorama’s van de Amerikaanse wildernis.

How the West was won
panoramisch beeld dat mij doet denken aan de landschapsschilderijen van Albert Bierstadt.

Dit is God’s own country. De gezwollen voice over van Spencer Tracy vult het pathos perfect aan: “This land has a name today, and is marked on maps. But, the names and the marks and the maps all had to be won, won from nature and from primitive man.”

How the West was won
de composities zijn opgebouwd vanuit een drieluik, die niet altijd één beeld vormen.
This land has a name today, and is marked on maps. But, the names and the marks and the maps all had to be won, won from nature and from primitive man.
The west was won by its pioneers, settlers, adventurers is long gone now. Yet it is theirs forever, for they left tracks in history that will never be eroded by wind or rain – never plowed under by tractors, never buried in compost of events. Out of the hard simplicity of their lives, out of their vitality, of their hopes and sorrows grew legends of courage and pride to inspire their children and their children’s children. From soil enriched by their blood, out of their fever to explore and be, came lakes where once there were burning deserts – came the goods of the earth; mine and wheat fields, orchards and great lumber mills. All the sinews of a growing country. Out of their rude settlements, their trading posts came cities to rank among the great ones of the world. All the heritage of a people free to dream, free to act, free to mold their own destiny.
 
Bron: imdb.com

How the West was won [ imdb.com ]

Goyaesque sprookje

maandagavond gezien op Arte: Blancanieves (2012)

BlancanievesAls het publiek het in 1930 al liet afweten, waarom zou je dan in het tijdperk van HD TV, widescreen en CGI nog een zwijgende zwart-wit film schieten op 3:4 formaat? Toch waagt een enkele filmmaker zich nog aan een zwijgende film. De Argentijn Esteban Sapir bijvoorbeeld met La Antena (2007), of de Fransman Michel Hazanavicius met The Artist (2011). De laatste won er zelfs een oscar mee.

In 2012 volgde de Spaanse regisseur Pablo Berger net Blancanieves. Hoewel de naam anders doet vermoeden (Blancanieves = Sneeuwwitje) is de film een zwart sprookje dat in de buurt komt van de pinturas negras van Goya. In geest en muziek is het verhaal door en door Spaans (lees: Sevillaans) en de fraaie zwart-witbeelden roepen de surrealistische sfeer op van Un chien Andalou van Louis Buñuel. Berger heeft net als Sapir in La Antenne filmcitaten door zijn film gehusseld. We zien ook verouderde filmtrucages uit de jaren twintig voorbij komen, die het qua effectiviteit nog altijd prima doen. Ondanks het donkere einde is Blancanieves een bloedmooie film die door de klassieke soundtrack van Alfonso de Villalonga alleen nog maar versterkt wordt.

Blancanieves
de boze stiefmoeder in Blancanieves
In de jaren ’20 groeit Carmen op bij haar boze stiefmoeder Encarna op een landgoed in Andalusië. Haar vader was vroeger een beroemde stierenvechter, maar hij raakte in de arena verlamd aan armen en benen. Na de moord op haar man wil Encarna ook haar stiefdochter uit de weg ruimen. Ze wordt echter gered door zeven rondreizende dwergen.
 
Bron: nl.wikipedia.org

Blancanieves [imdb.com ]