Categorie archief: comics

Yslaire

mijn herontdekking van Bernard Hislaire

Precies 39 jaar geleden kocht ik mijn eerste Robbedoes, het legendarische Belgische stripblad dat in de Nederlandstalige versie bestond van 1938 tot 2005. De franstalige Spirou bestaat gelukkig nog altijd en dat komt omdat Frankrijk (net als België) een cultuur heeft waar het beeldverhaal nog steeds floreert. Een van de Belgische tekenaars met wie ik in februari 1978 kennis maakte, is Bernard Hislaire, tegenwoordig bekend als Yslaire. Op 20-jarige leeftijd tekende hij in 1977 de strip Zakkenloper en Blasius die in Robbedoes 2077 (2 februari 1978) verscheen.

Robbedoes
Zakkenloper en Blasius (1977) van Hislaire verscheen in Robbedoes 2077 op 2 februari 1978

Net als Marc Wasterlain tekende Hislaire deze strip en de opvolger Frommeltje en Viola in een zeer persoonlijke stijl, die door het jonge publiek van Robbedoes vaak slecht begrepen werd. Ik verloor Hislaire begin jaren tachtig uit het oog.

De hemel boven het LouvreTot vorige week. Toen werd ik attent gemaakt op het stripalbum De hemel boven het Louvre van Yslaire en scenarist Jean-Claude Carrière. Bernard Hislaire blijkt als Yslaire al sinds de jaren tachtig zijn plekje te hebben gevonden in de wereld van de graphic novel. Zijn magnum opus is Samber, een reeks die zich afspeelt in de negentiende eeuw. Yslaire heeft een groot stilistisch talent met een uitgesproken gevoel voor lijnvoering. Als geboren Brusselaar (op 11 januari j.l. werd hij 60) heeft hij de zogenaamde zweepslaglijn van de Art Nouveau met de paplepel ingegoten gekregen. Dat is te zien.

De hemel boven het Louvre [ zozolala.com ]

je-weet-welkater

Jan Kruis tekenaar van Jan, Jans en de kinderen overleden

In 1980 vierde Jan Kruis het 10-jarige jubileum van zijn succesvolle strip Jan, Jans en de kinderen. Met mijn neef was ik in september 1980 op de strip2daagse in Breda waar Jan Kruis eregast was. Hij signeerde een album en tekende er een je-weet-welkater bij als alternatieve handtekening.

Jan Kruis 1980
De Strip2daagse in Breda op 20 en 21 september 1980 stond in het teken van het 10-jarige jubileum van jan, Jans en de kinderen
Jan Kruis 1980
Jan Kruis signeerde de titelpagina van een album van Jan, Jans en de kinderen
Je weet wel kater
De je-weet-welkater schopte het tot lemma
in de Van Dale

Jan Kruis [ nl.wikipedia.org ]

Het Testament van William S.

gelezen: Het Testament van William S. (2016)
met een scenario van Yves Sente en tekeningen van André Juillard

Het Testament van William S.In het nieuwste album van Blake en Mortimer draait het, net als in de vloek van de dertig zilverlingen weer om een historisch document. Maar wat inhoud betreft komt het dichter in de buurt van De eed van de vijf Lords want het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in Engeland af. Maar ook Venetië, Verona en Ravenna worden bezocht.

De William S. uit de titel is Shakespeare. Scenarist Yves Sente heeft een zoektocht bedacht omtrent het mysterie van William Shakespeare. Net als bij Homerus het geval is, zijn historici verdeeld over de vraag of Shakespeare in werkelijkheid wel één persoon was. Het debat tussen de Oxfordians en Stratfordians is een aardig gegeven, maar helaas heeft Sente een zwak scenario afgeleverd. Ook de tekeningen van Juillard vielen me deze keer wat tegen. Er zit weinig dynamiek in. Jammer want het duo kan veel beter.

Le testament de William S. [ centaurclub.com ]