Categorie archief: muziek

We are the robots

gisteren gezien op Canvas: Kraftwerk – Popart (2013)

Mensch MachineMijn eerste herinnering aan Kraftwerk gaat veertig jaar terug met Autobahn. Het nummer roept een eentonige ervaring op die ik in 1975 maar al te goed kende. Jaarlijks reden wij van Emmerich naar Basel een dag lang over de Deutsche Autobahn en twee weken later weer een hele dag terug.

Rond 1980 moet ik voor het eerst naar Man Machine geluisterd hebben, waarin het concept Kraftwerk zich ten volle ontwikkeld heeft. Alleen de LP-hoes was al heel bijzonder: de bandleden stonden en profil afgebeeld, alles was rood en zwart, met diagonalen, scherpe hoeken en blokletters. Ik wist toen nog niet dat deze stijl bekend staat onder de naam constructivisme. Nu zou het retro zijn, maar 35 jaar geleden vond Kraftwerk de avant garde opnieuw uit.

Kraftwerk – Popart (2013)
This is the amazing story of how a group of reclusive Rhineland experimentalists became one of the most influential pop groups of all time – a celebration of the band featuring exclusive live tracks filmed at their Tate Modern shows in London (Feb 2013), interwoven with expert analysis, archive footage of the group, newsreel of the era and newly-shot cinematic evocations of their obsessions. With contributions from Derrick May, Holger Czukay, Francois Kevorkian, Neville Brody, Paul Morley, Peter Boettcher, Caroline Wood and more.
 
Bron: imdb.com

Kraftwerk – Popart [ imdb.com ]

de ziel van The Beatles

50 jaar geleden doken The Beatles de studio in
voor de opnamen van Rubber Soul (12 oktober – 15 november 1965)

Ruber SoulToen ik Rubber Soul eind jaren tachtig kocht, was deze plaat al bijna 25 jaar een klassieker. Ik ben blij dat ik ‘m op vinyl heb, want dat verbindt mij meer met het origineel uit 1965. Ik kan de hoes vasthouden, de tekst op de achterkant lezen zoals op 3 december 1965, de dag waarop Rubber Soul verscheen. Voor The Beatles, maar ook voor de popmuziek zou er een nieuw hoofdstuk beginnen. De vloeibare letters van het logo en de foto op de voorzijde (genomen met een fisheye lens) wijzen vooruit naar het psychedelische jaar 1966.

Hoewel het niet als een concept album bedoeld was, wordt Rubber Soul soms wel gezien als de geboorte van het concept album. In Revolution in the head van Ian MacDonald markeert deze LP het einde van de eerste periode (Going Up) en het begin van de volgende periode (The Top) in de geschiedenis van The Beatles.

Rubber Soul
de achterkant van Rubber Soul (1965)

Met de opvolger Revolver wordt de sprong in het diepe gemaakt. LSD blijkt een spirituele gids, zoals we goed kunnen horen in Tomorrow never knows. Met Rubber Soul en Revolver vinden The Beatles zichzelf opnieuw uit.

Side One
Drive My Car – Norwegian Wood (This Bird Has Flown) – You Won’t See Me – Nowhere Man – Think For Yourself – The Word – Michelle
 
Side Two
What Goes On – Girl – I’m Looking Through You – In My Life – Wait – If I Needed Someone – Run For Your Life

Ruber Soul [ thebeatles.com ] | Rubber Soul [ nl.wikipedia.org ]

Parla più piano

het liefdeslied uit The Godfather

Het gewelddadige karakter van The Godfather-trilogie staat in schril contrast met het lieflijke (maar ook droevige) thema. Het werd geschreven door Nino Rota en in The Godfather III wordt het ten gehore gebracht: “spreek zachter en niemand zal onze liefde voelen die wij nu beleven. niemand kent de waarheid, zelfs niet de lucht die ons gadeslaat. Spreek zachter en kom wat dichter naast mij, ik wil jouw ogen binnen mij voelen. niemand kent de waarheid en een grote en steeds grotere liefde zal bestaan.”

The Godfather
In het eerste deel van The Godfather (1972) trouwt Michael Corleone op Sicilië met Apollonia

Dit gevoelige lied waarbij de ziel zich opent en overgeeft aan de liefde is de ene pool. De wraakzucht en het gewelddadige is de andere pool waartussen The Godfather zich beweegt. Bij Michael Corleone komt dat het sterkst naar voren en dat komt natuurlijk ook door de vertolking van Al Pacino. In zijn gezicht combineert hij het gevoelige, bijna weke met een genadeloze hardheid. Het laatste wordt niet verborgen gehouden achter het eerste, maar het bestaat allebei naast elkaar in hem. Daardoor weet The Godfather zo te raken. Het toont ons de ongemakkelijke waarheid dat we zacht en hard, goed en kwaad, liefde en haat naast elkaar in ons dragen.

‘Parla Piu Piano’ uitgevoerd door Patrizio Buanne
Parla più piano e nessuno sentirà
il nostro amore lo viviam io e te
nessuno sa la verità
neppure il cielo che ci guarda da lassù
 
parla più piano e vieni più vicino me
voglio sentire gli occhi miei dentro di te
nessuno sa la verità
e un grande amore mai più grande esisterà
 
insieme a te io resterò
amore mio sempre cosi
 
parla più piano e vieni più vicino me
voglio sentire gli occhi miei dentro di te
nessuno sa la verità
neppure il cielo che ci guarda da lassù
 
nessuno sa la verità
e un grande amore mai più grande esisterà

Speek softly love [ godfather.wikia.com ]

huilende hyena

opnieuw gezien: The good, the bad and the ugly (1966)

The good, the bad and the uglySpaghetti-westerns worden gemaakt door Italianen die Sergio heten. De vader van de Spaghetti-western is natuurlijk Sergio Leone (1929-1989). Minder bekend is Sergio Corbucci (1926-1990). Hij maakte in 1966 Django die bijna net zo legendarisch geworden is als zijn jaargenoot The good, the bad and the ugly. Drie weken geleden overleed Sergio Sollima (1921-2015), de oudste van de drie Sergio‘s. Zijn spaghetti-westerns waren meestal politiek getint. Slechterik Lee van Cleef speelde in 1967 in The Big Gundown, maar deze film van Sollima is in Nederland nauwelijks bekend.

Gisterenavond zag ik voor de zoveelste keer The good, the bad and the ugly. Het is de afsluiting van de zogenaamde dollarstrilogie. Sergio Leone perfectioneert de stijl die twee jaar later in C’era una volta il West (1968) zijn hoogtepunt bereikt. Met name de beginscènes van beide films vatten Leone‘s klassieke stijl samen: het trage tempo, de montage met afwisseling van extreme close ups en totaalshots, de verlatenheid en stilte van het droge landschap, het sombere mensbeeld en de zwarte humor.

The good, the bad and the ugly
Clint Eastwood in Il buono, il brutto, il cattivo

De score van Ennio Morricone is een klassiek voorbeeld van de volmaakte filmmuziek: beeld en muziek versterken elkaar wederzijds.

This movie is the most famous of all of Leone’s work, largely because of the incredible Ennio Morricone score featuring the modulated screaming in the main theme that is the most instantly recognizable western theme of all time. There are only a few pieces of film scores that have risen beyond the films they are associated with to become part of our culture (the stabbing music in Psycho, for example), and this is one of a very select group. Morricone’s theme was the attempt to recreate a hyena’s cry, and while most people don’t recognize a hyena, the pure energy and aggressiveness of the scream is a powerful motif in the film that Leone uses to good advantage, punctuating scenes with them throughout his film.
 
Bron: fistful-of-leone.com

The good, the bad and the ugly [ imdb.com ]

Holland Animation Film Festival

gisterenmiddag werden de winnaars bekend gemaakt van het
Holland Animation Festival 2015 in Utrecht

Gisterenmiddag werden tijdens de finale van het Holland Animation Festival 2015 in Utrecht alle winnaars bekend gemaakt. De korte animatie A Single Life van Job, Joris & Marieke won de HAFF Publieksprijs Nederlandse animatie.

Shaking Godspeed – She’s Young
(Winner web competition HAFFTube) director: Alice Saey. Suburban Records, Bart Wismans, France, Netherlands, 2015/3:23
HAFF Publieksprijs Nederlandse animatie
A Single Life, Job, Joris & Marieke, Job, Joris & Marieke, Netherlands, 2014/2:15
 
Grand Prix Nederlandse animatie
Nobody Beats the Drum: Let it Go, Max Italiaander, Levi Jacobs, Maxmana, Max Italiaander, Netherlands, 2014/3:22
Uit het juryrapport: Een brutale clip waarin het grofkorrelige van het beeld prachtig aansluit bij de muziek. Rauw, geestig en prachtig van kleur. De jury was unaniem over de winnaar.
 
Nominaties voor Grand Prix Nederlandse animatie
Descent, Johan Rijpma, Netherlands, 2014/1:28
Uit het juryrapport: Een gortdroge film waarin een kom in stukken valt. De stukken worden weer tot iets anders opgebouwd om vervolgens weer kapotgemaakt te worden.
 
Ultrakort Leader
Patrick Raats Animation, Netherlands, 2014/0:12
Uit het juryrapport: Informatief en geestig in elf seconden.
 
Vakprijs Nederlandse animatie
The Black Room, Robbie Cornelissen, Kees Went, Robbie Cornelissen, Kees Went, Netherlands, 2015/8:24
Uit het juryrapport: Een drieluik waar een donkere choreografie van lijnen en coulisses de toeschouwer insluit en weer ruimte geeft.

haff.nl

Prins Igor

geluisterd naar Overture to Prince Igor van Alexander Borodin

De Russische componist Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908) overleefde de componisten Modest Moessorgsky (1839-1881) en Alexander Borodin (1833-1887) die samen met hem (en Mili Balakirev en César Cui) tot het Machtige Hoopje behoorden. Hij voltooide verschillende composities die ze zelf niet meer hadden kunnen afmaken. Van Moessorgsky orkestreerde hij de Nacht op de Kale Berg (1886) en van Borodin voltooide hij de opera Prins Igor (1890).

Overture van Prins Igor o.l.v. Bernard Haitink