zieltogende DDR

gisterenavond gekeken naar het eerste deel van Der Turm (2012)
Vanavond om 20.15 zendt de ARD deel 2 uit

Der TurmDe roman Der Turm (2008) van Uwe Telkamp was in 2009 al als Hörbuch verschenen en een verfilming kon niet uitblijven. Gisteren ging op de ARD het eerste deel van de televisiefilm Der Turm in première en vanavond volgt het tweede deel.

Het verhaal speelt zich af in Dresden tijdens de laatste zeven jaar van de DDR (1982-1989). Het is dus perfect geprogrammeerd op 3 en 4 oktober wanneer de Duitse hereniging wordt gevierd en de herinneringen aan de DDR-tijd weer naar boven komen.

Der Turm roept direct associaties op met Das Leben der Anderen maar ook met de Duitse familiekroniek Heimat. Zo doet een van de hoofdfiguren, de zeventienjarige Christian Hoffmann (Sebastian Urzendowsky) mij erg denken aan Hermännchen (Jörg Richter) uit Heimat. Qua karakter lijkt hij ook wel op Nino Giordano (Lorenzo Balducci) uit de familiekroniek Le Cose che restano.

Der Turm is een fijne familiekroniek die net als Heimat meerwaarde krijgt door de historische achtergrond. Het is een vorm van kleine geschiedschrijving waarbij historische gebeurtenissen van binnenuit worden bekeken, vanuit het perspectief van een groepje mensen, meestal een familie. Daarbij is de film gemaakt met een perfecte reconstructie van het tijdsbeeld, in dit geval de jaren tachtig van de DDR. Het straatbeeld is oostblok-grauw, de interieurs pastelkleurig, de brilmonturen zwaar. Alsof de tijd in 1960 stil is blijven staan. De couleur locale maakt deze televisiefilm al een genot om naar te kijken.

Die Handlung des Romans spielt zwischen dem 4. Dezember 1982 und dem 9. November 1989 in der DDR, vor allem in Dresden. Im Zentrum stehen die bildungsbürgerlichen Bewohner des Villenviertels oberhalb der Elbe in Loschwitz-Weißer Hirsch rund um die Plattleite, im Buch die Turmstraße. Die Handlung, die sich auf fast 1000 Seiten erstreckt und kaleidoskopartig verschiedene Episoden mit Hunderten Figuren aneinanderreiht, wird aus der Sicht von drei Protagonisten dargestellt: des EOS-Schülers und späteren NVA-Unteroffiziers Christian Hoffmann, seines Vaters Richard Hoffmann (er ist Oberarzt in der chirurgischen Klinik der Medizinischen Akademie Dresden) und seines Onkels Meno Rohde, eines studierten Biologen, der als Lektor eines renommierten Verlages tätig ist. Der Roman besteht aus den zwei Buchteilen Die pädagogische Provinz und Die Schwerkraft.
 
Bron: de.wikipedia.org

Der Turm [ imdb.de ]