The Lady Vanishes (1938) en Notorious (1946)
Het is bekend dat Hergé, de tekenaar van Kuifje, een groot filmliefhebber was en dat hij in de jaren dertig beïnvloed is door de films van Alfred Hitchcock. Gisteren zag ik twee Hitchcocks uit zijn Engelse periode: The 39 Steps uit 1935 en The Lady Vanishes uit 1938. De invloed van The 39 Steps, naar de gelijknamige roman van de Schotse schrijver John Buchan, is duidelijk terug te vinden in het Kuifjeverhaal De Zwarte Rotsen uit 1938. In 1996 heeft ook Jean Van Hamme elementen uit deze roman gebruikt in het retro stripverhaal De Zaak Francis Blake, getekend door Ted Benoît.

en The Lady Vanishes (1938)
Ook The Lady Vanishes, de laatste film die Hitchcock in 1938 in Engeland maakte voordat het naar Hollywood vertrok, moet Hergé gezien hebben. Deze film speelt zich af in het fictieve land Bandrika, ergens in Centraal-Europa. De sfeer in deze film doet me erg denken aan Kuifje en De Scepter van Ottokar uit 1939. Hergé moet de film gezien hebben en zo op het idee zijn gekomen voor het fictieve Balkanlandje Syldavië. Op de achtergrond van beiden verhalen spelen de politieke spanningen van vlak voor de oorlog een rol met als dieptepunt de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland in 1938.

Overigens zit er in De Scepter van Ottokar een scene uit een andere film die Hergé gezien moet hebben. De scene waarin Bobby in het natuurhistorisch museum van Klow, de hoofdstad van Syldavië, er met een bot van een opgezet skelet van de Diplodocus vandoor gaat, komt uit de comedy Bringing up baby (1938) met Cary Grant, Katherine Hepburn en hun fox terriër.

Hitchcock said of The Thirty-Nine Steps that it was a wonderful book to film because you didn„t need to do a storyboard, it was all there already. It’s exactly the same with Hergé, and Spielberg said the precise same thing – that one of the reasons why he wanted to film Tintin was because the adventures are themselves storyboards.
uit: Michael Farr on TinTin