betoverend

de fantastische decoraties van Jacques de Lajoüe (1687-1761)

In april liet ik hier een gravure zien naar een ontwerp van de Franse decoratieschilder Jacques de Lajoüe (1687-1761). Toen ik op het internet naar meer werk van hem ging zoeken, kwam ik al snel uit bij de Frick Collection in New York die zeven decoratieve panelen van hem bezit. De decoratieschilderkunst wordt vaak gezien als een minderwaardig broertje van de vrije schilderkunst. Decoratieschilders zouden vlakvulling per strekkende meter afleveren en geen of nauwelijks een eigen visie op schilderkunst hebben. Dat dit een oppervlakkig oordeel is, laat het betoverende werk van Jacques LaJoüe zien. Natuurlijk vulde hij als decoratieschilder vlakken, maar dat deed hij wel met een zeer eigen visie. Hij laat je in een andere wereld kijken, die uitgesponnen is in ragfijne lijnen en vederlichte kleuren.

Jacques de Lajoüe
Jacques de Lajoüe spint zijn fantasieën uit

Het decoratieve rococo is meer dan een onbeduidend hoofdstukje in de geschiedenis van de schilderkunst. In de oppervlakkige speelsheid van lijnen en kleuren verschuilen zich gevoel en intelligentie voor natuur en mysterie. Na 1750 zal de Verlichting de wereld niet alleen gaan verlichten maar ook gaan onttoveren. Het neoclassicisme zal na 1775 een einde maken aan de droomwereld van het rococo en het gehate ancien régime.

Jacques de Lajoüe [ fr.wikipedia.org ]