Dagelijks archief: dinsdag 23 mei 2006

markante nederlandse architectuur

Onlangs verscheen het Jaarboek Architectuur in Nederland 2005-2006

Het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam, dat elk jaar een jaarboek uitgeeft, toont op zijn website 101 markante stukken uit de collectie . Meer dan de helft dateert uit de periode 1910-1960 en dat is begrijpelijk. Want dit is het tijdvak van de Amsterdamse school, de Stijl en Nieuwe Zakelijkheid , stromingen die de Nederlandse architectuur een internationale naam hebben bezorgd. De site is mooi strak vormgegeven met harde kleuren, waarbij de vele architectuurstudies op vergeeld papier en met breekbare aquareltinten mooi contrasteren. Je kunt zoeken op verschillende criteria en elk item is voorzien van een literatuuropgave en een lijstje gerelateerde items zoals een biografie van de architect en de achtergronden bij de opdracht.

Het Nederlands Architectuurinstituut verwerft en beheert archieven op het gebied van Nederlandse architectuur. De webpresentatie 101 markante stukken biedt een selectie uit de rijke en gespecialiseerde collectie van dit instituut, dat met recht een schatkamer van de Nederlandse architectuur kan worden genoemd. Uit de depots zijn meer dan honderd collectiestukken voor u gelicht. Deze tekeningen, maquettes, boeken en foto’s zijn geselecteerd omdat ze bijzonder zijn, grappig, inventief, zeldzaam of gewoon erg mooi. Belangrijke en baanbrekende bouwprojecten komen aan bod, naast boeken met tips voor de inrichting van uw woning. Deze dwarsdoorsnede uit de collectie biedt u een overzicht van twee eeuwen bouwen aan Nederland.
NAi
Eigen Haard, 1917-1921
van de architect Michel de Klerk
Het complex dat woningbouwvereniging Eigen Haard tussen 1917 en 1921 liet bouwen aan de Zaanstraat in Amsterdam is een van de mooiste voorbeelden van zo’n arbeiderspaleis. De ontwerper ervan, architect Michel de Klerk, stond bekend als een virtuoos ontwerper onder de Amsterdamse School architecten. Volgens een onnavolgbaar intuïtief gevoel paste hij verschillende volumes, materialen, technieken en kleuren sterk contrastrijk binnen één bouwblok toe. Naast 102 woningen met 18 verschillende plattegronden zijn in het blok ook een schoolgebouw, een vergaderzaaltje en een postkantoor ondergebracht.
 
nai.luna.nl

101 markante stukken uit de collectie van het NAi

stikken in extase [ 2 ]

Noord Nederlands Orkest voert Mysterium van Alexandr Skrjabin uit

Op 7 februari schreef ik hier over de Russische componist Alexandr Skrjabin. Vanavond zijn in Leeuwarden en morgenavond in Groningen twee uitvoeringen door het Noord Nederlands Orkest van zijn magnum (lees: megalomane) opus Mysterium

In het derde deel van de serie „Grenzeloze Genieën’ maakt u kennis met – of sterker nog: ondergaat u – het gedachtegoed van de Russische componist Alexander Scriábin (1871-1917), één van de meest uitzonderlijke figuren uit de muziekgeschiedenis die u wellicht al kende van zijn werk Prometheus. Zijn oeuvre is volledig doortrokken van zijn obsessie voor symbolisme en oosterse religie, met name de richting die later tot de Soefibeweging zou leiden. Scriábins levensdoel was een magnum opus tot stand te brengen dat publiek en uitvoerenden tot een hogere vorm van spiritualiteit zou transformeren. Mysterium zou het gaan heten en L„Action Préablable zou daar als voorbereidende handeling aan vooraf gaan.
 
Het moest de perfecte versmelting van klank, kleur, licht, geur en architectuur worden en als Gesamtkunstwerk zou het Der Ring des Nibelungen van Wagner ver overtroffen hebben áls het ooit tot stand was gekomen. Als gevolg van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en Scriábins kwakkelende gezondheid heeft het helaas nooit zo ver mogen komen. Wel had Scriábin reeds een schetsmatige opzet voor het project gemaakt en daaruit kon bovendien worden opgemaakt dat zijn latere pianowerken er de eerste compositorische aanzetten toe vormden. Op basis van deze informatie heeft de Russische componist Alexander Nemtin tussen 1972 en 1996 een buitengewoon knappe uitwerking in drie delen van L„Action Préalable voor orgel, piano, gemengd koor, vocaliserende coloratuursopraan en groot orkest tot stand gebracht. Deze uitwerking doet zeker recht aan Scriábins gedachtengoed. Nog niet eerder werd dit hoog oplaaiende, extatische en bedwelmende drieluik in Nederland compleet uitgevoerd. Bent u benieuwd of u voor psychedelische vervoering vatbaar bent? Onderga dan dit muzikale equivalent van een rollercoaster die het NNO, solisten Austbø en Narucki en het Noord Nederlands Concertkoor samen met Capella Frisiae u presenteren.
 
Bron: noordnederlandsorkest.nl