Dagelijks archief: dinsdag 25 juli 2006

Constantijn in York

Vandaag is het 1700 jaar geleden dat Constantijn
in York gekroond werd tot Keizer van het Romeinse Rijk
25 July 2006 is the 1700th anniversary of the proclamation of Constantine in York as emperor, which took place on the 25th July 306. To celebrate this anniversary, York Museums Trust is organising a major loan exhibition at the Yorkshire Museum illustrating the story of Constantine and his legacy to Europe, the Mediterranean and ultimately to the rest of the world. The exhibition will bring together rare historic writings, and allow the visitor to explore the history and richness of the Late Roman World through exhibits of important sculptures, silver plate, gold jewellery, mosaics, textiles and paintings.
 
The exhibition will also explore the Anglo-Saxon legacy of Constantine in Britain with carved monuments of the church. It will be accompanied by an illustrated publication with authoritative essays and a full catalogue of over 270 exhibits.
 
Bron: constantinethegreat.org.uk
Constantine the Great
cover van de tentoonstellingscatalogus

ConstantineFlavius Valerius Constantinus (Naissus, tegenwoordig NiÅ¡ (Servië), 27 februari 272? – 22 mei 337), bekend als Constantijn I de Grote, was Keizer van Rome. Hij noemde zich vanaf juli 306 keizer, maar werd pas vanaf 308 als zodanig erkend. Hij was de zoon van Constantius I Chlorus en Helena. Met Constantius voerde hij in Schotland een veldtocht tegen de Picten. Zijn vader stierf in Eburacum (York) in 306 en Galerius aanvaardde dat Constantijn zijn vader op zou volgen, zij het eerst slechts als Caesar, pas later als Augustus. Na 308 trok hij op tegen de Alamannen en de Franken die de Rijn onveilig maakten, hij was verantwoordelijk voor Gallië, Brittanniëen Hispanië.
Bron: nl.wikipedia.org

constantinethegreat.org.uk | hoe Rome christelijk werd

het verhaal ging … [14]

Deze maand lees ik de Metamorphosen van Ovidius
vandaag: Cadmus en de draak
Het was middag toen Cadmus zich ongerust begon te maken over het wegblijven van zijn makkers. Hij besloot hen te gaan zoeken met een leeuwenhuid als bescherming, met een lans en een spies als wapens maar vooral met een dapper hart – dat ieder wapen overtreft. Ziedend van woede zag hij hoe de moordlustige draak de wonden van zijn vrienden likte en nam zich voor tot het einde te strijden om hun dood te wreken.
Tot plots Cadmus met inzet van al zijn krachten de lans door de drakenkeel stootte en het monster aan een boom spietste…

Hij greep een groot rotsblok en smeet het met al zijn kracht naar de draak. Hoewel de impact zwaar genoeg was om een grote muur te slopen, voelde de draak niets, dankzij zijn machtig pantser van schubben.

Hij wendde een aanval van de drakenkop af door met zijn lans te steken.

De tweede poging van Cadmus met zijn werpspies had echter wel resultaat, want het pantser werd doorboord en de punt trof de kronkelende ruggengraat waar de spies bleef steken. De draak voelde de pijn, draaide zijn hoofd en rukte met veel moeite de speer uit de wonde, maar de punt bleef zitten.

Goltzius
Hendrick Goltzius,
Cadmus en de draak
Woester geworden door deze aanval zwollen zijn aderen, schuimde zijn op moord beluste bek en zijn zwarte adem bevuilde de lucht. Hij baande zich een weg omhoog tot hij zijn volle lengte had bereikt om zich vervolgens verpletterend op het bos te laten vallen. Cadmus ontsnapte aan een gewisse dood door opzij te springen.
 
Hij wendde een aanval van de drakenkop af door met zijn lans te steken. De draak wou de lans stuk bijten, maar beet steeds weer op de punt die wonden maakte in zijn bek zodat bloedspatten het groene gras rood kleurden. Toch waren deze verwondingen voor de draak ongevaarlijk zolang de lans zijn nek niet kwetste; de draak moest er alleen voor zorgen dat hij daar geen diepe of rake stoten moest incasseren. Tot plots Cadmus met inzet van al zijn krachten de lans door de drakenkeel stootte en het monster aan een boom spietste… De boom boog door onder het gewicht van het drakenlijk…
 
Bron: satura-lanx.telenet.be/Ovidius/

Kroon’s mythologisch woordenboek