Dagelijks archief: woensdag 7 april 2010

Willem & Anna

met Pasen gekocht in het Hermitage aan de Amstel in Amsterdam
De ridder en de grootvorstin van Michel Didier
Michel Didier - De ridder en de grootvorstinWillem II was de enige Romantische ridder die Nederland ooit heeft geregeerd en zijn exotische bruid Anna Paulowna bracht de praal van het Russische hof naar de Lage Landen bij de Zee, op het moment dat Romantische kunstenaars en dichters stonden te dringen om de nieuwe eenheidsstaat, het Koninkrijk der Verenigde Nederland, te bezingen. Willem II verzamelde niet alleen kunst op grote schaal, hij introduceerde de Romantische gotiek in Nederland en liet ‘middeleeuwse’ paleizen en vorstelijke onderkomens ontwerpen in heel Nederlanden in België. Na zijn dood wijdde Anna paleiszalen aan de nagedachtenis van haar ranke oorlogsheld.Voor het eerst zijn alle kunstuitingen rond Willem en Anna in één boek bijeengebracht, van de poëzie van Bilderdijk en Tollens tot de schilderijen van Kruseman en Koekkoek, van de Russisch-orthodoxe kapellen in Den Haag en Soestdijk tot de paleizen in Berlijn, Tervuren en Sint Petersburg. Een fascinerend tijdsgewricht komt tot leven: de Franse revolutie, Napoleon, de Slag bij Waterloo, de Tiendaagse Veldtocht, Van Speijk, Victoria en Thorbecke, de dynastieke verwikkelingen van de Oranjes en Romanovs, de Saksen-Coburgs, Bourbons en Bonapartes, kortom: Revolutie en Romantiek.
 
Bron: nnbh.com
Willem II, Anna Paulowna en hun kinderen
Willem II, Anna Paulowna en hun kinderen
door Jan Baptist van der Hulst
Willem II was ook een groot verzamelaar van kunstwerken uit de 15de tot de 19de eeuw. In zijn tijd had deze Oranje de grootste privé collectie van Nederland.
Dat Willem II een grote liefde voor de schone kunsten had, komt ruimschoots aan de orde. Didier is niet voor niets kunsthistoricus. Willem II wordt belicht als fervent aanhanger van de neogotiek en ook zijn eigen talenten als architect worden belicht. Willem II was ook een groot verzamelaar van kunstwerken uit de 15de tot de 19de eeuw. In zijn tijd had deze Oranje de grootste privé collectie van Nederland. Helaas moest deze collectie na zijn dood worden geveild om de schulden aan zijn zwager, de Tsaar van Rusland, te kunnen voldoen. Zo zijn vele belangrijke stukken, waaronder prachtige Rembrandts, uit Nederland verdwenen.
 
Zo meldt Didier bijvoorbeeld niet dat een deel van deze collectie op de veiling is gekocht door de Luxemburgse verzamelaar Pescatore, die vervolgens zijn collectie heeft nagelaten aan de stad Luxemburg. Zo is nog steeds een deel van de collectie van Willem II te zien in de Villa Vauban in Luxemburg.
 
Bron: oranje-nassau.org

Anna Paulowna 1855Anna Paulowna (1795-1865) was een dochter van tsaar Paul I van Rusland en diens vrouw Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg, in Rusland beter bekend als tsarina Maria Fjodorovna. Toen zij 6 jaar was werd haar vader vermoord en opgevolgd door zijn zoon Alexander I. In 1809 (ze was toen veertien jaar oud) heeft keizer Napoleon geprobeerd haar te trouwen, maar zijn verzoek werd afgewezen. Hij was toen op zoek naar een adellijke echtgenote, maar kreeg Anna’s hand niet, na verzet van Anna zelf en haar moeder tsaritsa Maria Fjodorovna, de vrouw van tsaar Paul I. In 1814 was er een plan geweest om Anna uit te huwelijken aan de Franse prins Karel, zoon van de latere koning Karel X. Maar doordat Anna direct na het huwelijk zich tot het katholicisme zou moeten bekeren, ging dit uiteindelijk niet door. Toen de verloving tussen de Nederlandse prins Willem II en de Engelse prinses Charlotte werd verbroken, werd Anna door haar broer, tsaar Alexander, hij was een goede vriend van kroonprins Willem, als geschikte huwelijkskandidate naar voren geschoven. Na een reis van bijna een maand arriveerde kroonprins Willem met zijn vader koning Willem I op 20 december 1815 in het Russische Sint-Petersburg. Aldaar heeft het huwelijksaanzoek plaatsgevonden. Na onderhandelingen op het gebied van geloofsovertuiging werd overeengekomen dat zij Russisch-Orthodox mocht blijven, al bezocht zij later ook veel hervormde kerkdiensten. Op 21 februari 1816 trouwde ze met veel pracht en praal in het Rozenpaviljoen, dat zich in de paleistuin van het Pavlovsk-paleis nabij Sint-Petersburg bevindt, met de latere koning Willem II.
 
Bron: nl.wikipedia.org