Dagelijks archief: donderdag 15 november 2007

digitaal schilderen

Painter Magazine en Advanced Photoshop

Digitaal schilderen is voor mij geen gruwel, al begrijp ik helemaal waarom dat voor sommige schilders wel zo is. Schrapen met een stukje plastic over een ander stukje plastic terwijl je niet kijkt naar wat er onder je handen ontstaat. Dat is erg klinisch en heeft fysiek weinig meer met schilderen te maken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo ook de creativiteit. Sinds 1996 laat ik mij al in met zogenaamde ‘natural media’ applicaties, computerprogramma’s die traditionele teken- en schildertechnieken nabootsen. Het bekendste programma is Painter, maar ook Photoshop is allang niet meer alleen een digitale doka. Je kunt met Photoshop tegenwoordig ook een aardig potje digitaal schilderen (als je tenminste een tekentablet hebt) en veel mensen doen dat. Dus komen er steeds meer bladen voor digitale hobbyisten én professionals.

covers van Painter Magazine en Advanced Photoshop
covers van het Engelse Painter Magazine en het tweede nummer van de Nederlandse editie van Advanced Photoshop

Een van die bladen is het Engelse Painter Magazine. Het is eigenlijk een hobbyblad voor digitale amateurschilders. Net zoals in analoge hobbybladen wordt stap voor stap getoond hoe je een schilderij opbouwt. In deze tutorial leer je bijvoorbeeld hoe je ‘een echte Constable‘ maakt. Painter is een fantastisch programma dat tegenwoordig door Corel verder ontwikkeld wordt.

Een ander blad is Advanced Photoshop speciaal voor Photoshop professionals. Afgelopen week kocht ik het tweede nummer van de Nederlandse editie. Het Engelstalige blad is onder profs zo populair dat men nu een Nederlandse editie heeft aangedurfd. Het eenvoudigere Photoshop Creative richt zich op het grote publiek. Photoshop Advanced is niet helemaal een letterlijke vertaling van de Engelse editie. In het tweede nummer is er bijvoorbeeld aandacht twee Nederlandse illustratoren: Michael van den Bosch en Frans Mensink. De laatste tekent vooral vrouwen met grote borsten. Dat is een vak apart, zo weet ook Milo Manara, die het genre nog altijd analoog beoefent en het wat mij betreft boven zichzelf heeft uitgetild.

In Engeland zijn inmiddels 37 nummers van Photoshop Advanced verschenen bij uitgeverij Imagine Publishing
Van Painter Magazine zijn tot nu toe 10 nummers verschenen.

Painter 8 [ mimesis.nl ] | Natural Media in Illustrator 10 [ mimesis.nl ]