Twintig jaar geleden was ik voor het eerst in Kassel met de Documenta van 1987. De grote ontdekking was toen niet de internationale kunstshow, maar het museum Schloß Wilhelmshöhe. Sindsdien ben ik vijf keer in Kassel geweest maar nooit meer naar de Documenta. Deze zomer vertrokken weer honderdduizenden liefhebbers van eigentijdse kunst naar Documenta XII en ik was daar dus niet bij. Afgelopen vrijdag bezocht ik wéll voor de vijfde keer de Gemäldegalerie Alte Meister van Schloß Wilhelmshöhe om daar weer de oude meesters te zien.

Gemäldegalerie Alte Meister
is een unieke verzameling met een groot aantal schilderijen van Rubens, Jordaens, Van Dyck, Rembrandt en andere Hollandse en Vlaamse meesters. De kern van de collectie is in het midden van de achttiende eeuw opgebouwd door landgraaf Wilhelm VIII van Hessen aan wie het slot zijn naam te danken heeft.

Bron: museum-kassel.de
M van Museumlandschaft
Een aardige terugblik op een museumbezoek in Kassel is de website Das Kasseler MuseumsABC.
Vorig jaar zijn de Staatlichen Museen Kassel omgedoopt in Museumlandschaft Hessen Kassel (MHK). De luchtfoto laat duidelijk zien dat Schloß Wilhelmshöhe de spil vormt van dit ‘museumlandschap’, een woord dat in het Nederlands (nog) niet bestaat.
Hercules
Het slot maakt deel uit van een groot bergpark dat bekroond wordt door een reusachtig beeld van Hercules, dat nu even in de steigers moet staan. Na 1900 en 1952 is er weer een grote restauratie begonnen die ditmaal zo’n 24 miljoen Euro gaat kosten.

In de geest van het absolutisme wilden de heersers in Europa hun eigen paradijs op aarde hebben.
Der Herkules gilt als das Wahrzeichen der Stadt Kassel. Praktisch der gesamte Baukörper – Oktogon und Kaskaden – besteht aus Basalt-Tuffstein, der in nahegelegenen Steinbrüchen gewonnen wurde. Das weiche Material hatte den Vorteil der relativ guten Bearbeitbarkeit, es verwittert jedoch verhältnismäßig schnell und stellt seit 300 Jahren ein Problem beim Erhalt des Bauwerks dar. Hauptproblem ist hierbei die Frosterosion. Das poröse Tuffgestein saugt an der Oberfläche Regenwasser auf. Diese Randbereiche platzen bei Frost schichtweise ab. Weiteres Problem ist die schiere Masse des Bauwerks, welches das Oktogon auseinanderdrückt und den östlichen Teil den Karlsberg hinuntergleiten lässt. Einige Hallen und der komplette Südflügel sind wegen Einsturz- bzw. Steinschlaggefahr für Besucher gesperrt. Seit Herbst 2005 laufen die dringend nötigen und umfangreichen Restaurierungsarbeiten zum Erhalt des Bauwerks. Die Kosten dafür werden auf über 24 Millionen Euro geschätzt.
Bron: de.wikipedia.org

Gemäldegalerie Alte Meister | Park Wilhelmshöhe | kassel-tourist.de | Kassel Lexikon