hedendaagse nederlandse tekenaars [6]

B.C.Epker (1968)
B.C. Epker (Harlingen,1968) maakt intrigerende tekeningen en houtsneden, die tot nadenken stemmen over de hedendaagse situatie. Hij heeft een voorliefde voor landschappen, waarin één of meerdere personages figureren. Epker speelt met religies en mythen, maar ook met de beeldenvloed die dagelijks via de media over ons wordt uitgestort. Het werk is een meltingpot van beelden, gebeurtenissen, driften, dromen en een ongebreidelde fantasie. Onlangs won hij de Gerrit Benner prijs.
bcepker
B.C.Epker Kunstmeststrooier, 2003
B.C. Epker studeerde in 1996 af aan de AKI, Academie voor Beeldende Kunst in Enschede. Fragmenten uit een zeer uiteenlopende beeldverzameling (van een historische gravure, een pornoplaatje en een reclamebeeld tot een bidprentje en een ansichtkaart) worden in een onverwachte context geplaatst en samengesmeed tot een nieuw beeld.
Epker speelt met religies en mythen, maar ook met de beeldenvloed die dagelijks via de media over ons wordt uitgestort.

Een idyllisch landschap is vaak het decor voor de bonte variatie aan personages die hij in zijn werken opvoert; gewapende burgers, stripfiguren, Griekse Goden, mythologische figuren, mensen in klederdracht, etc. De voorstellingen lijken in eerste instantie herkenbaar en toegankelijk. Bij nadere beschouwing blijkt dit niet het geval te zijn. Niets is eenduidig in Epkers voorstellingen. Begrippen als goed en kwaad of mooi en lelijk verliezen hun betekenis; onwrikbaar geachte normen en waarden worden op losse schroeven gezet.
 
Bron: gemeentemuseum.nl

meer hedendaagse nederlandse tekenaars