beroemde neushoorn

de tournee van Clara (1738-1758) en de neushoorngekte

OudryIedere tijd zijn eigen gekte. Had de zeventiende eeuw zijn tulpenmanie (1634-1637), rond het midden van de achttiende eeuw heerste in Europa een neushoorngekte. In de BBC documentaire over het rococo omschrijft presentator Waldemar Januszczak de neushoorn als een dier dat in 1740 nog geen Europeaan gezien had, terwijl het tien jaar later een dier was dat geen Europeaan niet gezien had. Overal doken ineens afbeeldingen van dit exotische dier op. En het kwam allemaal door de Europese tournee van Clara.

Clara (1738-1758) was een vrouwelijke Indische neushoorn die in het midden van de achttiende eeuw vanwege een zeven jaar durende tentoonstelling door heel Europa beroemd werd. Zij betrad in 1741 in Rotterdam het Europese land en werd hiermee de vijfde levende neushoorn in Europa sinds Dürers Rhinocerus in 1515.
 
Bron: nl.wikipedia.org
Jan Wandelaar
Clara dook ook op in een gravure uit 1742 van Jan Wandelaar in het beroemde anatomieboek van Bernhard Siegried Albinus.
Clara werd op 22 juli 1741 in Rotterdam uitgescheept en meteen tentoongesteld. Ze was te zien in Leiden en (…) in september in Amsterdam. Mogelijk verbleef ze daarna in Leiden, want Jan Wandelaar heeft haar op twee etsen vereeuwigd voor een anatomisch boek van Bernhard Siegried Albinus.
 
Bron: nl.wikipedia.org
Pietro Longhi
Clara in Venetië uit het atelier van Pietro Longhi 1751