de ziel van The Beatles

50 jaar geleden doken The Beatles de studio in
voor de opnamen van Rubber Soul (12 oktober – 15 november 1965)

Ruber SoulToen ik Rubber Soul eind jaren tachtig kocht, was deze plaat al bijna 25 jaar een klassieker. Ik ben blij dat ik ‘m op vinyl heb, want dat verbindt mij meer met het origineel uit 1965. Ik kan de hoes vasthouden, de tekst op de achterkant lezen zoals op 3 december 1965, de dag waarop Rubber Soul verscheen. Voor The Beatles, maar ook voor de popmuziek zou er een nieuw hoofdstuk beginnen. De vloeibare letters van het logo en de foto op de voorzijde (genomen met een fisheye lens) wijzen vooruit naar het psychedelische jaar 1966.

Hoewel het niet als een concept album bedoeld was, wordt Rubber Soul soms wel gezien als de geboorte van het concept album. In Revolution in the head van Ian MacDonald markeert deze LP het einde van de eerste periode (Going Up) en het begin van de volgende periode (The Top) in de geschiedenis van The Beatles.

Rubber Soul
de achterkant van Rubber Soul (1965)

Met de opvolger Revolver wordt de sprong in het diepe gemaakt. LSD blijkt een spirituele gids, zoals we goed kunnen horen in Tomorrow never knows. Met Rubber Soul en Revolver vinden The Beatles zichzelf opnieuw uit.

Side One
Drive My Car – Norwegian Wood (This Bird Has Flown) – You Won’t See Me – Nowhere Man – Think For Yourself – The Word – Michelle
 
Side Two
What Goes On – Girl – I’m Looking Through You – In My Life – Wait – If I Needed Someone – Run For Your Life

Ruber Soul [ thebeatles.com ] | Rubber Soul [ nl.wikipedia.org ]