schaarvlijt

maandag gezien in Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam:
Knipkunst – Ode aan een ambacht 22 oktober 2015 t/m 16 januari 2016

Ik had nog nooit van het woord psaligrafie gehoord. Het is een deftig woord voor knipkunst. Letterlijk betekent het: “schrijven met de schaar”. Je zou het schaarvlijt kunnen noemen, want er zitten al snel een paar regenachtige zondagmiddagen in een knipwerkje ter grootte van een ansichtkaart. Sinds de huiskamer veroverd is door tv en internet is het bergafwaarts gegaan met de schaarvlijt. Gelukkig is er af en toe nog wat moois te zien. Zoals komende wintermaanden in het souterrain van Museum Willet-Holthuysen. Kunst met een heel erg kleine k. Maar dan wel keurig met de hand uitgeknipt.

knipkunst
knipkunst in Museum Willet-Holthuysen
[foto: Michaela Dohle]
Sinds de huiskamer veroverd is door tv en internet is het bergafwaarts gegaan met de schaarvlijt.
Papierknipkunst ofwel ‘psaligrafie’ is de term voor het ambacht, dat vanaf het begin van de 16de eeuw in Nederland werd beoefend. Net zoals bij schilderkunst ging knipkunst om het creëren van een ruimtelijk effect in een plat vlak. De tentoonstelling ‘Knipkunst’ belicht aan de hand van verschillende knipkunsttechnieken diverse thema’s als portretten, landschappen, Bijbelse thema’s en mythologische verhalen.
 
Daarnaast is het 300 jaar geleden dat de Amsterdamse ‘schaarminerve’ Joanna Koerten overleed. Zij bezat als geen ander het talent om karakteristieke eigenschappen van personen op een miniem vlak over te brengen en blonk uit met haar befaamde portretknipsels. In de presentatie zijn onder andere portretten te zien van Tsaar Peter de Grote en Frederik III van Brandenburg en voorstellingen over het dagelijks leven. De presentatie is tot en met 17 januari 2016 te zien in het souterrain van het museum.
 
Bron: willetholthuysen.nl