de kat met de negen levens

Deze maand met Michaela gezien: Spectre (2015) in Pathe IMAX
en Skyfall (2012) en bij RTL4

In 2012 vierde de James Bondfilm zijn vijftig jarige bestaan. Met Skyfall werd een passend jubileum gevierd en alle registers werden opengetrokken. Samen met een portemonnee met tweehonderd miljoen dollar. Honderd maal zoveel als het budget van Dr. No in 1962. De nieuwste James Bondfilm, met de vertrouwde titel Spectre, kostte driehonderd miljoen dollar. Als je de superspectaculaire openingsscenes van Spectre (2015) en Skyfall (2012) gezien hebt, dan weet je waar al die miljoenen naar toe zijn gegaan. De eerste tien minuten van een James Bondfilm zijn waarschijnlijk de duurste minuten in de filmindustrie.

Skyfall
James Bond is toegesneden op de huidige doelgroep: the global teenager, die een hard en donker imago cool vindt.

James Bond is na Sean Connery (1962–1971 en 1983), George Lazenby (1969), Roger Moore (1973–1985), Timothy Dalton (1987–1989) en Pierce Brosnan (1995–2002) aangekomen bij versie 6.0. Bewust is de James Bond van de eenentwintigste eeuw tegen het traditionele Bond-karakter in gecast. De rauwe Daniel Graig is eerder een ruwe Russische bolster dan een Britse gentleman. Met zijn karakter is ook de sfeer in de James Bondfilm veranderd. Het zonnige optimisme van de jaren zestig heeft plaats gemaakt voor de grimmigheid van terrorisme. De scenes zijn vaak ondergedompeld in grauwe grijsblauwe tinten. De invloed van 7even en Batman is groot.

Spectre
Spectre is grimmiger dan zijn voorgangers. De invloed van 7even en Batman is groot.

Ook de andere personages zijn met de tijd meegegaan: M, Moneypenny en vooral Q. De legendarische Q was een uitvinder van het type Edison, een grijze knutselaar. De nieuwe Q is een puisterige wizkid die met één Enter meer schade kan aanrichten dan James Bond in zijn hele loopbaan. High tech is een van de ingrediënten van de James Bond-recept en in de jaren zestig leek het alsof deze zich ontwikkelen kon dankzij de missies van 007. James Bond was hip. Maar nu zijn de Bondfilms uit de jaren zestig vermakelijk. De boordnavigatie in zijn 1964 Aston Martin DB5 ziet er primitief uit vergeleken met onze TomTom. High Tech is niet met James Bond meegegroeid, maar omgekeerd. De mythe is intussen gebleven: James Bond is de onsterfelijke held, de man die alles kan.

Skyfall | Spectre [ www.imdb.com ]