lettergekken

Nederlandse typografen…

Dutch Type… en grafische ontwerpers nemen al sinds jaar en dag een internationale positie in. Ontwerpers als S.H. de Roos, Jan van Krimpen, Gerard Unger, Gerrit Noordzij, Wim Crouwel en Karel Martens hebben ook buiten Nederland bekendheid gekregen. Op het web zijn een paar mooie pagina’s over typografie te vinden onder de naam een punt voor typografie.

De Typografische Bibliotheek van de firma Tetterode is sinds 1971 opgenomen in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Ook de Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak is hier ondergebracht. Samen vormen ze de kern van een van de grootste typografische verzamelingen in Europa, waarin alle aspecten van papier, letter, boek, illustratie en band, van vormgeving, productie en distributie van het boek vertegenwoordigd zijn.
 
De collectie omvat zo’n 70.000 boeken, 700 tijdschriften, 300.000 antiquariaats-, fonds- en veilingcatalogi, 12.000 documentatiemappen over drukkers, uitgevers en boekhandelaren, 15.000 portretten en prenten, 13.000 letterproeven, 10.000 boekomslagen en enkele duizenden voorbeelden van bijzondere grafische techniek en vormgeving. Verder is er efemeer materiaal als affiches en kalenders, en zijn er boekhandelsmerkjes, ex-libris, papiermonsters, penningen en schilderijen.
 
Bron: een punt voor typografie

blogs over typografie en grafisch ontwerp
Zichtbare Zaken
Typolog (Gerard Voshaar)
Characters Font Foundry
Designers Who Blog

Typography [ en.wikipedia.org ]